Flaggene frøs fast - må markere samenes nasjonaldag også i natt

FLAGG-TRØBBEL: Nord-Troms videregående skole heiste både det samiske og det norske flagget da elever og ansatte markerte samefolkets dag. Men flagget ville ikke ned. Illustrasjonsfoto

FLAGG-TRØBBEL: Nord-Troms videregående skole heiste både det samiske og det norske flagget da elever og ansatte markerte samefolkets dag. Men flagget ville ikke ned. Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Flaggtrøbbel ved Nord-Troms videregående skole.

DEL

Tirsdag feiret elever og ansatte på Nord-Troms videregående skole i Nordreisa samefolkets dag. Været skapte ingen store utfordringer for markeringen, men gjorde det umulig å sette et endelig punktum for festlighetene.

Det samiske og det norske flagget vaiet fra toppen av flaggstengene foran skolen hele dagen. Elevene fikk fri fra ordinær undervisning, og deltok på forskjellige aktiviteter gjennom dagen.

Rektor Olaug Bergset var veldig fornøyd med markeringen. På programmet sto blant annet matlaging, filmvisning, joiking. Skiskytterelevene på Skilinja konkurrerte i lassokaste-skyting, hvor geværene var byttet ut med lassoer. Og matpakka ble erstattet med bidos.

Frosset fast

Men da feringen var slutt og det ble tid for å ta ned flaggene, startet problemene. Vaktmesterens innsats var til ingen nytte: Flaggene satt bom fast i flaggstanga.

Mildværet mandag har trolig skylden. Det våte været var tirsdag erstattet av temperaturer godt under frysepunktet. Og med det har flaggene frosset fast i toppen av flaggstengene i løpet av tirsdagen.

Firingsforsøkene ble til slutt oppgitt, og skolen planlegger å bruke en lift for å ta de ned onsdag. Rektor Bergset har aldri vært borti en slik situasjon.

- Nei. Vi har flagget hvert år, men dette har jeg aldri hørt om, sier hun.

- Ser humoren

Hun tror folk ser humoren i det hele, og tar ikke bruddet på flaggreglene alt for tungt.

- Det er ikke så mye vi kan gjøre med det, sier Bergset.

Men til tross for at det etter alt å dømme flagges på hel stang når elevene kommer på skolen onsdag morgen, betyr ikke det at de slipper undervisning til fordel for en ekstra dag med nasjonaldagsmarkering.

- Nei, det gjør de ikke, sier Bergset.

Artikkeltags