Folk gjorde store øyne da hvalrossen hoppet opp på brygga og sovnet

SOVENDE KJEMPE: Eva Pispi, som jobber ved Hamn i Senja, tok bilder av hvalrossen lørdag formiddag. Lørdag ettermiddag ligger dyret fremdeles på brygga.

SOVENDE KJEMPE: Eva Pispi, som jobber ved Hamn i Senja, tok bilder av hvalrossen lørdag formiddag. Lørdag ettermiddag ligger dyret fremdeles på brygga. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En sjelden gjest skapte oppstandelse blant turister og besøkende ved Hamn i Senja.

DEL

Lørdag morgen hadde en hvalross hoppet opp på bryggen ved hotellet og lagt seg til å sove. Klokken 14.00 kan aktivitetsansvarlig ved hotellet, Esten Skullerud, forteller at dyret enda ligger der.

- Den drar seg litt oppover bryggen etter hvert som vannet stiger og innimellom strekker den seg litt, forteller han.

Selv oppdaget han hvalrossen lørdag morgen, og forteller at den fikk mye oppmerksomhet av besøkende ved hotellet.

- Folk er veldig ivrige og tar mye bilder. Det er jo et stilig syn.

Ifølge Skullerud ser ikke hvalrossen ut til å være gammel og har relativt korte støttenner. Den skal heller ikke bry seg nevneverdig om at den har publikum.

- Det virker for det meste som den sover. Den er helt i sin egen verden.  

Som aktivitetsleder er Skullerud mye ute med båt, men har aldri sett en hvalross på noen av turene.

- Men en kollega som har jobbet her lenge forteller at det var en hvalross her for mange år siden. Det hender jo innimellom at vi får besøk av dyr. I fjor hadde vi ti spekkhoggere som kom inn i bukta og tidligere har vi hatt en knølhval på besøk.

Veier 1,5 tonn

Det er ikke vanlig å se hvalross så langt sør som Troms, men det skjer innimellom. I april ble det oppdaget en hvalross som lente seg på en fiskemerde – også denne observasjonen var på Senja.  I mai flokket skuelystne til Straumfjord i Nordreisa for å se på en hvalross som hadde lagt seg til i fjæra.

Den gang uttalte Christian Lydersen, seniorforsker og marinbiolog ved Norsk Polarinstitutt, at de nesten årlig får melding om halvross langs norskekysten. Det er heller ikke uvanlig at enkeltidivider drar på vandling.

- Det kan være at den er utstøtt av flokken, eller bare nysgjerrig.

(Saken fortsetter under bildet)

UVANLIG SYN: Denne hvalrossen oppholdt seg i Straumfjord i Nordreisa i flere uker i vår. Foto: Siri Westermann

UVANLIG SYN: Denne hvalrossen oppholdt seg i Straumfjord i Nordreisa i flere uker i vår. Foto: Siri Westermann

Det er ikke bare langs kysten av Norge at det er observert hvalross, forteller Lydersen. Også i England og Skottland har havpattedyrene dukket opp.

De trenger ikke nødvendigvis å komme fra Svalbard, men kan ha fulgt kysten vestover fra Pechorahavet, sier han.

- De store dyrene kan veie så mye som 1,5 tonn og selv om de ser klønete ut på land, går det unna i sjøen, forteller Lydersen videre.

- De er utrolig grasiøse og raske når de er i vannet. Om folk går bort og ser på den på land, så gjør ikke det noe, men man trenger ikke forstyrre den, sier han og legger til at hvalrossen ikke er farlig - i alle fall ikke på land.

- Men i vannet ville jeg ikke ha stolt på dem, advarer Lydersen.

Svalbard og Frans Josefs land

Ifølge nettsidene til Norsk Polarinstuttet finnes vanligvis hvalross i gruntvannsområder langs kysten av Øst-Grønland, Svalbard og Frans Josefs land og ned til det sørlige Barents- og Karahavet.

De fleste hvalrossene på Svalbard er hanner og de fleste hunnene og kalvene i denne bestanden, finnes over mot Frans Josefs land. I de senere år er det observert flere og flere hunner med kalver i svalbardområdet ettersom bestanden øker og de begynner å finne tilbake til sine gamle liggeplasser.

Hvalross finnes året rundt på Svalbard og man regner at stillehavsbestanden av hvalross består av omkring 200.000 dyr, mens atlanterhavsbestanden består av 20.000-30.000 dyr.

Artikkeltags