Her blir hestene reddet

Den første hesten er akkurat kommet inn på sikker is, mens redningsmannskapene sikrer den andre fra å drukne. Foto: Frank Langånes

Den første hesten er akkurat kommet inn på sikker is, mens redningsmannskapene sikrer den andre fra å drukne. Foto: Frank Langånes

Artikkelen er over 3 år gammel

Rytterne sjekket og trodde at isen var sikker. Så gikk hestene rett gjennom. I 45 minutter sloss dyrene for livet i det iskalde vannet.

DEL

Den dramatiske ulykken skjedde på sjøisen innerst i Nordkjosen ved Storslett. klokka 1231 søndag formiddag. To kvinnelige ryttere skulle ri i området som er mye brukt til hestesport. Isen over bukta mot Kvennes var imidlertid for dårlig til å holde de tunge dyrene.

Ble berget i dramatisk aksjon

Både hester og ryttere ble til slutt berget i en dramatisk aksjon på isen.  Rytterne ble sendt til helsesjekk, mens hestene ble tatt hånd om i en stall like ved ulykesstedet.

Frank og Marianne Langånes som bor på den andre siden av bukta hørte rop om hjelp, så hva som hadde skjedd, og varslet nødetatene. Folk i nærområdet rykket også ut for å hjelpe til.

Klarte å holde hestene oppe

Ute på isen forsøkte de to rytterne å holde hestene oppe slik at de ikke skulle drukne. 13 minutter etter at hestene gikk gjennom isen kom den første hjelperen frem til stede. Etterhvert kom det flere til, og ved hjelp av tau og stropper klarte man å få den ene hesten opp av vannet. Klokka 1305, en drøy halvtime etter et den plumpet uti kunne den første hesten reise seg opp inne på isen. Tre minutter senere klarte redningsmannskapene å få den andre hesten opp.

Sendt til helsesjekk

Et ambullansehelikopter fra Tromsø kom til stedet omtrent samtidig som den siste hesten ble berget opp av vannet. Helikopteret returnerte, og de to rytterne ble i stedet undersøkt ved helsesenteret Sonjatun på Storslett.

Kvennes, der hestene gikk gjennom isen er et populært utfartsområde sommer som vinter, og er mye bruklt til turer og hestesport.

Artikkeltags