Nordnorsk Kunstmuseum nominert til Årets Museum

Artikkelen er over 5 år gammel

I ferd med å bli en av det nordnorske kulturlivets juveler.

DEL

Nordnorsk Kunstmuseum er nominert til prisen for Årets Museum 2015 – i konkurranse med Munchmuseet i Oslo og Nynorsk Kultursentrum i Ørsta. I begrunnelsen trekkes blant annet Balke-utstillingen i London og etableringen av en filial på Svalbard fram.

I juryens uttalelse heter det:

Nordnorsk Kunstmuseum er i ferd med å bli en av det nordnorske kulturlivets juveler. Ikke bare gjennom en stadig utvidelse av samlingen, forskningsvirksomhet og mønsterverdige utstillinger: Museet er svært framoverlent og ekspansivt. I vår markerte det seg som verdens nordligste kunstmuseum ved å åpne en ny avdeling på Svalbard, hvor museet også vil starte et residensprogram. Juryen tillater seg å håpe at museets vyer for ytterligere filialer vil bli realisert i årene som kommer, lyder ei pressemelding.

Museet, som har base i Tromsø, tar et særskilt ansvar for landsdelen og har lagt særlig vekt på den samiske kunsten. Det jobber også fram nye måter å få originalkunst ut til lokalsamfunn og skoler på. Samtidig tar museet med seg nordnorsk kunst og motiver ut av landet. Et strålende eksempel er Peder Balke-utstillingen i National Gallery i

London, som med mer enn 230 000 besøkende sørget for å løfte fram denne tidligere lite kjente kunstneren. Nordnorsk Kunstmuseum er et eksempel på et museum som setter seg høye mål – og når dem

- Vi er stolte over nominasjonen, sier museets direktør, Knut Ljøgodt i en kommentar:

- Dette tar vi som en anerkjennelse av museets virksomhet iløpet av de senere årene – og som en oppmuntring til å fortsette samme strategi – både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.» Direktøren fremhever at dette er et teamarbeid: «Jeg vil takke hver og en innad i organisasjonen, såvel som alle våre gode samarbeidspartnere. Her setter vi faglig kvalitet i sentrum side om side med formidling til et bredt publikum – og vi er glade for at dette blir sett, uttaler han i pressemeldinga.

Prisen deles ut hvert år i regi av Norges museumsforbund, og vil iår deles ut av kulturminister Thorild Widvey under Det nasjonale museumsmøtet på Hamar 9. september. Juryen for Årets Museum har bestått av stortingsrepresentant Ib Thomsen (leder), museumssjef Cornelia Lönnroth fra Göteborgs stadsmuseum og Haakon Flemmen, kulturredaktør i Klassekampen. Sekretær for juryen er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken