Stig ble usikker på hva dette er: - Folk forveksler dem ofte, men de ligner ikke

FORSKJELL: Mange forveksler måren med den mer eksotiske mårhunden. Sistnevnte er ikke velkommen i Norge, men dukker stadig opp likevel. Dette er en mår fotografert i nordkjosbotn forrige helg.

FORSKJELL: Mange forveksler måren med den mer eksotiske mårhunden. Sistnevnte er ikke velkommen i Norge, men dukker stadig opp likevel. Dette er en mår fotografert i nordkjosbotn forrige helg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sno får tips om mårhund, som viser seg å være både vanlig mår, katter og oter.

DEL

Da Stig Skoglund oppdaget et lite pelskledd dyr utenfor stuevinduet i Nordkjosbotn, lurte han litt på hva det var som lusket rundt huset.

- Det var på søndag at han dukket opp utenfor huset til broren min. Jeg har aldri sett en sånn før, men trodde at det var en mår, sier Skoglund.

Han kastet et par brødskiver til dyret, i håp om å få den nærmere, slik at at han kunne ta et bedre bilde.

- Den kom tilbake et par ganger og hentet mat, men så ble den borte, forteller Skoglund.

Tydelige kjennetegn

I ettertid har venner av Skoglund delt bildet med Nordlys, i håp om å få et sikkert svar på hva det var for en gjest de fikk på døra i Nordkjosbotn. Regional rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn (SNO), Thomas Johansen, trenger ikke studere bildet nøye for å gi et svar på det.

- Det er en mår. Det er et forholdsvis lite dyr, med små ører, og en gul flekk i strupen. Den tilhører samme familie som røyskatt, oter og mink. Den har lang hale i forhold til kroppen, og er flink til å klarte i trær, forteller han.

Mange mente dyret kunne være en sjelden mårhund, som av og til tumler over grensa til Norge. Her er den ikke velkommen, og SNO vil gjerne ha tips hvis den dukker opp.

- Mårhund er et hundedyr, og betydelig større enn måren. Den er mer pelskledd, og rundere i formen. Den vralter litt når den går, og ligner mer på en grevling. Den har også en veldig spesiell ansiktsmaske, sier Johansen.

Inntrenger

Mens måren er en naturlig art i Troms, er Mårhunden en inntrenger. Den er betydelig mer sjelden i Norge, men har spredt seg i flere europeiske land.

- Den kommer opprinnelig fra Nordøst-Asia, og ble innført til Russland som pelsdyr. Deretter har den spredt seg til hele Europa, og den lever både i Danmark og i Finland. Men den er en fremmed art, og det er grunnen til at vi ikke vil ha den, sier han.

I tillegg har den godt med tenner, og den forsyner seg ofte av fugleegg. At den ikke er velkommen i landet, stopper den slett ikke.

- Vi fikk bilde av en mårhund i Ramfjorden. Vi har også sikre obervasjoner i Signaldalen og Skibotndalen. Vi har også meldinger fra Dividalen og Kåfjord, men det er ofte vanskelig å vite hva som er mårhund, sier Johansen.

Forveksles ofte

Ofte forveksles den nemlig med helt andre dyr.

- Vi har fått meldinger der det har vist seg å være vanlig mår. De forveksles ofte, men de ligner ikke veldig. Vi har også fått tips som har vært katter, oter og rev. Folk har ikke kjennskap til mårhunden og det er fort gjort å ta feil, når man bare ser noe fyke forbi, sier han.

Når det gjeldervanlig mår, kan også den være utrivelig å ha med å gjøre, men den holder seg for det meste i skogen.

-  Den er ikke et sosialt vesen, den lever i skogen og aaktiv på natten. Det er ikke vanlig at den oppsøker bebyggelse, men det hender at den kommer etter mat når det våres. Den er ikke en typsik søppelroter, men man kan finne den på fuglebrettet, sier Johansen.

Så lenge måren holder seg utenfor huset, oppfører den seg som regel greit.

- Men det hender den tar seg inn i hytter, og da lager den et forferdelig rot, sier Johansen.

VANLIG: Dette er en vanlig mår, fotografert mens den koser seg med eggfangsten.

VANLIG: Dette er en vanlig mår, fotografert mens den koser seg med eggfangsten. Foto:

Streifdyr

Til tross for at de fleste meldingen SNO får, viser seg å være annet enn mårhund, vil de likevel gjerne ha tips om dyr som passer beskrivelsen.

- Det hadde vært veldig greit å bare avfeie alt, men plutselig viser det seg å være en mårhund. De er enslige vandrere, og kan gå langt. Men når de ikke finner andre mårhunder, drar de igjen.

SNO har så langt ikke klart å ta ut en mårhund i vårt distrikt.

- De er streifdyr, og kan de være 50 mil unna når vi begynner å lete. Det er litt arbeid å finne dem, og derfor er av avhengig av tips, sier Johansen. 

Artikkeltags