Lover å satse videre i nord

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Boring på Beta-feltet til høsten.

DEL

Det nye selskapet består av to selskaper som har tatt en stor del av ansvaret for å utvikle Barentshavet som ny olje- og gassprovins.

Da kan vi holde trykket oppe på leting og forhåpentlig avdekke de ressursene som trengs for å ta beslutning om utvidelse av Snøhvit-anlegget på Melkøya.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil/Hydro varsler mer leting utenfor Nord-Norge. I høst går de i gang med boring på Askeladden Beta-feltet. – Vi har økonomiske og industrielle interesser i å bygge enda en fabrikk i Snøhvit-prosjektet, sier konsernsjefen.

Det er ingen grunn til å tro at satsingen i nord til det nye Statoil/Hydro vil dempes når man blir til ett fusjonert selskap. Statoil-sjef Helge Lund viser til historien til hans eget selskap, og som toppsjef i det nye selskapet, holder han trykket oppe.

– Statoil har vært en evig optimist i Barentshavet. Jeg mener det er grunn til å si at vi har vært i føringen i Barentshavet siden man startet letingen. Vi har tatt vår andel av skuffelsene, men nå ser vi resultater av satsingen. Jeg mener det var en milepæl i løpet av helgen da vi fikk den første gassen i land på Melkøya utenfor Hammerfest, sier konsernsjef i Statoil og påtroppende toppsjef i StatoilHydro, Helge Lund til Nordlys.

– Vi har hatt pågangsmot, dristighet og vilje til å stå på. Det nye selskapet består av to selskaper som har tatt en stor del av ansvaret for å utvikle Barentshavet som ny olje- og gassprovins, sier han.

Askeladden

Man er i full gang med å se på mulighetene og sannsynligheten i en ny andre fabrikk på Melkøya utenfor Hammerfest.

– Dere har folk som allerede er opptatt av å planlegge inn mot et tog 2?

– Snøhvit har gitt oss mer motivasjon til å stå på i nord. Vi har lært enormt mye av Snøhvit så langt. Vi har folk som jobber med planene om å se på mulighetene for ett tog 2. Vi har økonomiske og industrielle interesser i å bygge enda en fabrikk til i Snøhvit-prosjektet. Men skal vi få det til så må vi ha et økt ressursgrunnlag, sier han.

Han jakter på funn som kan gi grunnlag for en ny fabrikk.

– Tornerose som vi fikk klarhet i fjor var viktig, men vi trenger flere områder. Vi går i gang med prøveboring på Askeladden Beta mot slutten av året, sier Lund.

– Slår det til, vil det være et viktig tilleggselement, sier han.

– Her har også myndighetene bidratt konstruktivt, ved å inkludere mer av Tromsø-flaket i de såkalte TFO-rundene. Det betyr at vi kan holde trykket oppe på leting og forhåpentlig avdekke de ressursene som trengs for å ta beslutning om utvidelse av Snøhvit-anlegget på Melkøya, sier Lund.

Harstad

Helge Lund har merket seg tumultene rundt at Harstad-miljøet må rapportere til Stjørdal.

– Skjønner du at det reageres mot at Nordområdekontoret til det nye selskapet skal ligge i Stjørdal?

– Jeg mener at uenigheten beror på misforståelser. Vi har i dag et sterkt Harstad-kontor. I dag er det rundt 300 som jobber for oss der, om lag 200 av dem våre egne ansatte. Sakte, men sikkert har vi bygd opp dette miljøet. Vi har også vedlikeholdt det når det har sett mørkt ut. Jeg tror landsdelen vil gi oss kreditt for det, sier han.

– Det er ingen diskusjoner om at Harstad skal ha ansvaret for Norne. Norne rapporterer allerede i dag inn til Stjørdal. Det hele er snakk om rapporteringslinjer som endres. Vi ønsker å opprettholde kompetansemiljøet i nord. Letemiljøet i Harstad blir styrket som en konsekvens av fusjonen. Den viktigste garantien for at vi satser videre i Harstad, Hammerfest eller andre steder i nord er at vi finner nye ressurser som kan gi grunnlag for nye utbygginger og høyere aktivitet, sier Lund.

– Jeg tror sannsynligheten er større for en styrking enn en svekkelse i nord, sier han.

Goliat

I løpet av den kommende tiden skal Statoil bore en ny brønn for å se mulighetene til å utnytte oljen som ligger i gassfeltet Snøhvit.

– Det er tross alt ikke snakk om veldig store ressurser. Vi ser en sterk økning på kostnadssiden. Og da er det resultatet av hva som finnes der som avgjør mye. Vi må se på alternative utbyggingsløsninger og om det blir et lønnsomt prosjekt. Vi skal i alle fall gjøre et hederlig forsøk, sier Lund.

Han avviser heller ikke at det kan bli sett i sammenheng med oljefeltet Goliat.

– Vi har et godt samarbeid med ENI som er operatør på Goliat Selv er vi partner på feltet. Vi må se på mulighetene til synergier på Snøhvit og Goliat. Vi har en konstruktiv dialog gående, sier konsernsjefen.

Trenger Statoil/Hydro

Helge Lund er overbevist om at man i nord trenger det nye fusjonerte selskapet.

– Jeg mener at norsk sokkel trenger mangfold. Man trenger både små, mellomstore og store aktører. I nord er man avhengig av å bryte ny mark. Det er da man virkelig trenger et stort selskap som har evne og vilje til å stå et langsiktig løp. Letearbeid og industriutvikling er avhengig av styrke, sier Lund.

Skjønner behovet

Konsernsjef Helge Lund skjønner kravet fra nord om ilandføring av olje og gass med håp om mulig videreutvikling.

– Alle steder vi jobber på kloden møter vi forventninger om lokal aktivitet som en følge av virksomheten vår. Jeg har ingen problemer med å forstå dette kravet, sier han.

– Men det er mange hensyn som må passe inn. Likevel er lokal aktivitet et viktig element i planleggingen vår. Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at de lokale ringvirkningene har vært viktige for forståelsen av Snøhvitprosjektet. Det har vært positive sideeffekter, sier han.

Artikkeltags