Goliat-avgjørelse utsatt

Her borer Polar Pioneer på Goliatfeltet utenfor Finnmark. Først etter nyttår blir det klart hvordan feltet skal bygges ut.

Her borer Polar Pioneer på Goliatfeltet utenfor Finnmark. Først etter nyttår blir det klart hvordan feltet skal bygges ut. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Fortsatt usikkert om oljen skal ilandføres eller ikke

DEL

Oljeselskapet Eni Norge og de andre eierne skulle etter planen ta en beslutning om utbyggingsløsning for Goliatfeltet i løpet av november.

– Nå er dette blitt noe utsatt, og valget av utbyggingskonsept vil ikke bli tatt før utpå nyåret. Bakgrunn er at forarbeidene har tatt noe lengre tid enn beregnet, opplyser Arild Glæserud, teknisk direktør i Eni Norge.

Tre alternativer

Valget står fortsatt mellom tre hovedkonsepter:

  • All produksjon til havs, ved hjelp av produksjonsskip eller plattform.
  • Ilandføring og all behandling av oljen på land.
  • En kombinasjon av de to. Havoperasjon med rørledning til en landterminal, for omlasting av oljen.

To steder på Sørøya vurderes i forbindelse med ilandføring av oljen. Dønnesfjord på yttersiden, og Slettnes på innsiden av øya.

En annen mulighet er å ilandføre langs Snøhvit-traseen, og inn til Melkøyaområdet i Hammerfest. Men her kan det bli trangt om plassen, ettersom StatoilHydro trenger mer plass til et eventuelt utbyggingstrinn 2 på LNG-fabrikken.

– Vi arbeider med alle tre hovedkonsepter, og snur alle steiner for å få et skikkelig beslutningsgrunnlag, opplyser teknisk direktør Glæserud. Han vil ikke si noe om hvilket alternativ som er mest aktuell.

Krav til ringvirkninger

Mange politikere i Nord-Norge har tidligere gått ut med klare krav om ilandføring av Goliat-oljen - for å sikre mest mulig lokale ringvirkninger.

– Vi ser etter muligheter for å øke de lokale ringvirkningene av prosjektet, svarer Glæserud.

Han åpner for å stille krav overfor de store hovedentreprenørene som får kontrakter i utbyggingsfasen.

– Vi kan sette krav til hvordan hovedkontraktørene skal forholde seg til lokale bedrifter. Og vi kan sette krav til at hovedkontraktørene må etablere seg i nord. Dette er tiltak vi vurderer for å få til gode ringvirkninger, sier Glæserud.

Skjebneår

2008 og 2009 vil bli skjebneår for Goliatprosjektet. Mye skal falle på plass i løpet av de tjuefire månedene:

Etter planen skal Eni Norge og partnerne presentere en plan for utbygging og drift (PUD) mot slutten av 2008. Håpet er at Stortinget kan ta stilling til planen i løpet av våren 2009.

Gir Stortinget grønt lys, kan utbyggingen av oljefeltet utenfor Finnmark komme i gang i løpet av 2009. Da kan oljefeltet etter planen være i produksjon fra 2012.

Artikkeltags