Full krangel om Snøhvit-oljen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil ikke røpe om oljen på Snøhvit-feltet kan utvinnes eller ikke.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil ikke røpe om oljen på Snøhvit-feltet kan utvinnes eller ikke. Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Og Helen Bjørnøy vil ikke si hva hun mener...

DEL

Det brygger opp til ny strid om Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest. Spørsmålet er om Statoil & Co skal få lov til å utvinne oljen som finnes i tillegg til gassen på feltet.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil ikke avsløre regjeringens holdning. Hun opprettholder tillatelsen til leteboring etter olje, men vil ikke ta stilling til et ja eller nei til produksjon.

– Jeg kan ikke foregripe den behandlingen, sier miljøvernministeren. Hun vil ha en plan for utbygging og drift på bordet. Da vil det på vanlig måte bli foretatt konsekvensutredninger og politiske vurderinger.

Helen Bjørnøy viser til at Stortinget ikke har satt geografiske avgrensninger i Barentshavet sør utenfor de særlige verdifulle og sårbare områdene. Snøhvit-feltet er dermed formelt åpnet for både gass- og oljevirksomhet.

Får kritikk

Miljøopposisjonen på Stortinget er slett ikke fornøyd. Både Venstres Gunnar Kvassheim og Høyres Ivar Kristiansen etterlyser en avklaring på om regjeringen egentlig godtar oljevirksomhet på Snøhvit-feltet.

– Regjeringen har i praksis åpnet for oljeproduksjon. Det er en dårlig nyhet for miljøet, sier Gunnar Kvassheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener at regjeringen bør nøye seg med bare å tillate gassutvinning, slik Bondevik II-regjeringen forutsatte. Kvassheim sier at gassproduksjon er mindre sårbart enn oljevirksomhet.

– Jeg husker godt hvordan SV argumenterte da det ble åpnet for Snøhvit-prosjektet. Da sa SVs folk at gass lett blir til olje. Det frykter jeg at nå blir tilfelle, sier Kvassheim.

Intern strid

Høyres Ivar Kristiansen kritiserer regjeringen fra motsatt utgangspunkt.

– Dette er et nytt steg på veien i regjeringens evigvarende utsettelsespolitikk. De rødgrønne klarer ikke å bli enige på kammerset, og så blir det ikke tatt beslutninger i viktige saker, sier Kristiansen.

– Regjeringen må signalisere klart at den vil ha oljevirksomhet på Snøhvit og så gå i aktiv dialog med selskapene som står bak dette prosjektet. Alt annet er for passivt, sier Kristiansen. Han frykter at utviklingen av en oljeprovins i nord nå blir bremset av intern strid i regjeringen.

– SV tør vel ikke gå til valg på en avklaring i denne saken, sier Høyres talsmann. (ANB)

Artikkeltags