Får 24 prosent av Shtokman

Artikkelen er over 11 år gammel

Stoltenberg: - Styrker norsk/russisk samarbeid. LES OGSÅ:

DEL

StatoilHydro får en eierandel på 24 prosent av Shtokman - verdens største gassfelt til havs.

Det bekrefter russiske myndigheter i dag, torsdag.

- Det er gledelig at StatoilHydro nå kommer inn i Shtokmanfeltet. Det styrker det norsk/russiske naboskap og vårt strategiske partnerskap på energisektoren i nord. Deltakelsen understreker også vårt felles ansvar for en bærekraftig ressursforvaltning i Barentshavet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Fikk telefon fra Putin

Stoltenberg fikk tidligere i dag en telefon fra Russlands president Vladimir Putin. I samtalen informerte president Putin om at StatoilHydro vil delta med en andel på 24 prosent i selskapet som skal utvikle det russiske Shtokman-feltet.

- Dette er fantastisk, sier BI-professor og oljeekspert Øystein Nordeng til E24.

"Avtalen gir StatoilHydro en eierandel på 24 prosent i Shtokman development company, hvor Gazprom (51 prosent) og Total (25 prosent) er de to andre partnerne", skriver StatoilHydro i en børsmelding.

Ettertraktet

Shtokman-feltet er det av verdens mest ettertraktede gassfelt.

- StatoilHydro har enestående kompetanse og erfaring fra offshorevirksomhet under krevende forhold på norsk sokkel. Selskapet har også arbeidet lenge i Russland. Jeg deler selskapets forventning om at deltakelsen vil bidra til en vellykket utvikling av Shtokmanfeltet. Deltakelsen viser at StatoilHydro hevder seg i den internasjonale konkurransen om de store oppgavene, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Mange ville være med

Mange internasjonale selskaper har ønsket å være med som partnere.

Det har pågått intense forhandlinger i flere måneder mellom Moskva og internasjonale selskaper om deltakelse i Shtokman-utvinningen.

Shtokman-feltet ligger i Barentshavet, om lag 500 kilometer utenfor kysten av Russland. Feltet antas å inneholde hele 2.500 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass - mer enn dobbelt så mye som Norges største gassfelt Troll og hele seks ganger så mye som Ormen Lange.

Verdens største

Gazprom er verdens største gassprodusent og rår over rundt 16 prosent av verdens totale forekomster av naturgass, og står for nesten 20 prosent av verdens totale gassproduksjon. Gazprom eksporterer gass til 32 land.

Artikkeltags