Blålys for blåbær

MILDERE VINTRER: Lengre mildværsperioder etterfulgt av frost kan skade bærplantene i framtiden, frykter økolog Jarle Bjerke ved Norsk institutt for naturforskning.

MILDERE VINTRER: Lengre mildværsperioder etterfulgt av frost kan skade bærplantene i framtiden, frykter økolog Jarle Bjerke ved Norsk institutt for naturforskning. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Klimaendringene vil føre til redusert bærproduksjon

DEL

Nyt blåbæra mens du kan. Klimaendringene kan føre til at det blir mye mindre blåbær, tyttebær og krekling i Nord-Norge.

– Vi vil langt oftere kunne oppleve en redusert bær-produksjon i utmarka i framtiden , som følge av varmere og fuktigere klima. Bærplantene som vi alle kjenner kan bli mindre dominante og mindre vanlige, sier økolog Jarle Bjerke ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Tromsø.

Han forsker på hvilke effekter klimaendringene kan få på vegetasjonen i Nord-Norge. Han mener virkningene er tydelige allerede nå:

Mindre lav

Mindre lav på Finnmarksvidda, som er en konsekvens av klimaendring kombinert med nedbeiting. Laven erstattes av gress og urter. En ny urteplante, -skrubbær-, som hittil har vært vanlig langs kysten, har nå dukket opp på vidda.

I nord forventes klimaendringene å slå ut i høyere temperaturer, og mer fuktig vær. Særlig ventes det økning i vintertemperaturen.

– Vi kan forvente mindre snø, men aller viktigst: Lange mildværsperioder etterfulgt av frost. Dette kan ha stor innflytelse på vegetasjonen, opplyser Bjerke.

Plante-skader

En lang mildværsperiode midt på vinteren kan nemlig lure plantene til å tro at våren er på vei. Plantene spirer. Så kommer frosten. Resultatet er store skader på plantene.

– I januar i fjor hadde vi en lang mildværsperiode i Nord-Norge. Våren etter så vi store skader på blåbær og krekling langs kysten.

Bjerke forteller at instituttet kjører eksperimenter på planter i Abisko i Nord-Sverige. Om vinteren smelter de snø med infrarøde lamper, og simulerer på denne måten en mildværsperiode.

– Vi gjorde dette sist vinter. I sommer så vi effektene: Redusert produksjon av blåbær og krekling.

Bjerke tror at klimaendringene derfor vil føre til større skader på bær-plantene i utmarka – og redusert produksjon av blåbær, tyttebær og krekling.

Skader på trær

Klimaendringene kan også føre til flere skader på trær, noe som kan få følger for skogbruket.

Varmere vintrer kan også skape mer isdannelse i vegetasjonen.

– Det kan gi store negative konsekvenser for reindriften, fordi reinen har problemer med å komme seg gjennom isdekket og ned til beitet.

Forsker Jarle Bjerke mener det i dag er for lite oppmerksomhet rundt det faktum at klimaendringene er i gang. De første effektene er allerede synlige, mener han.

Artikkeltags