Gjorde tidenes største narkobeslag på hotell i Tromsø - serbisk mann siktet

REKORDBESLAG: Politiet holdt torsdag pressekonferanse om det som er fjorårets største narkobeslag i Norge. Her er påtaleleder Einar Sparboe Lysnes (til venstre) og politiinspektør Yngve Myrvoll, leder for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt.

REKORDBESLAG: Politiet holdt torsdag pressekonferanse om det som er fjorårets største narkobeslag i Norge. Her er påtaleleder Einar Sparboe Lysnes (til venstre) og politiinspektør Yngve Myrvoll, leder for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En serbisk mann er siktet og varetektsfengslet etter at 66 kilo amfetamin ble beslaglagt i Tromsø. Gateverdien er anslått til potensielt 33 millioner kroner.

DEL

De 66 kiloene amfetamin ble beslaglagt i oktober i fjor i Tromsø sentrum, men saken har ikke vært omtalt før nå. I en pressemelding torsdag formiddag opplyser Troms politiet at de aksjonerte på bakgrunn av en pågående etterforskning.

Narkotikaen var fordelt på 66 énkilospakker og er det største narkobeslaget som ble gjort i hele Norge i 2017.

- Samme dag pågrep vi en mann i begynnelsen av 40-årene som er serbisk statsborger. Han nekter straffskyld, men etter vårt skjønn er mistanken mot ham styrket underveis i etterforskningen, sier Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder i Troms politidistrikt.

Kan pågripe flere

Foreløpig er mannen den eneste som er pågrepet i tilknytning beslaget, men politiet utelukker ikke ytterligere pågripelsen i tiden som kommer.

- Vi etterforsker saken med tanke på at det er flere involverte i organiseringen, finansieringen og distribusjonen av en så betydelig mengde narkotika, sier Lysnes.

Saken fortsetter under bildeserien.

Mannen er siktet for grov narkotikakriminalitet, en siktelse med en strafferamme på fengsel i tre til 15 år.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Reidar Steinsvik.

- Har han noen forklaring på hvorfor politiet kobler han til beslaget?

- Ja, det har han, men det kan jeg ikke kommentere, sier Steinsvik, som heller ikke har noen ytterligere kommentarer til saken.

Samarbeid med Tyskland

Politiet ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor beslaget ble gjort, annet enn at det skjedde innendørs i Tromsø sentrum. Ifølge Nordlys' opplysninger ble partiet funnet på et hotell, men det ønsker ikke politiet å kommentere. Mannen ble pågrepet i umiddelbar nærhet.

- Beslaget er gjort innomhus i tilknytning Tromsø sentrum, men vi vil ikke si noe nærmere om det dreier seg om privat eller offentlig sted, sier politiinspektør Yngve Myrvoll, leder for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt.

På en pressekonferanse klokken 13 torsdag opplyste politiet at de samarbeider med tysk politi om saken. Mistanken er at narkopartiet var ment for distribusjon i det nordnorske markedet.

- Uten at vi kan si det med hundre prosent sikkerhet, så tyder etterforskningen på akkurat det. Beslaget er veldig stort i mengde, langt større enn det vi tidligere har vært borti i Tromsø - og Nord-Norge for øvrig - når det gjelder amfetamin. Det er det jeg vil karakterisere som et enormt stort beslag, noe som selvfølgelig bekymrer politiet og bekrefter brukermarkedet vi har sett over mange år, sier Myrvoll.

- Derfor er vi veldig godt fornøyd med å få fjernet det fra gata, legger han til.

Saken fortsetter under bildet.

PÅGRIPELSE: En serbisk mann i 40-årene er pågrepet i forbindelse med saken, opplyser Einar Sparboe Lysnes.

PÅGRIPELSE: En serbisk mann i 40-årene er pågrepet i forbindelse med saken, opplyser Einar Sparboe Lysnes. Foto:

Internasjonalt nettverk

Den siktede serberen har hatt midlertidig bostedsadresse og et midlertidig arbeidsforhold i Tromsø. Politiet har imidlertid ingen kjennskap til ham forut saken, men mistenker at han er del av et større, internasjonalt nettverk.

- Når vi pågriper en person tilknyttet en slik mengde narkotika, er det klart at vi mener denne personen har tilknytning til et større nettverk som driver profesjonell distribusjon av amfetamin. Så gjenstår det å se gjennom etterforskningen hvilken rolle siktede har hatt i denne saken, sier Einar Sparboe Lysnes.

Han er ikke kjent med at det er gjort pågripelser i andre land og ønsker heller ikke å gå nærmere inn på innholdet i samarbeidet med politiet i Tyskland.

Siktede har vært i en rekke avhør etter pågripelsen i oktober.

- Han har avgitt en rekke forklaringer, men vi kommer ikke til å gå nærmere inn på innholdet i disse nå. Vi har naturligvis også rettet etterforskningen mot flere personer som vi mener er interessante i så henseende, sier Yngve Myrvoll.

33 millioner kroner

Det beslaglagte amfetaminet er analysert og anslått til en normal styrkegrad på rundt 20 prosent. Beslaget er det største som er gjort i Troms noensinne og har en teknisk gateverdi på 33 millioner kroner dersom man legger til grunn en pris på 500 kroner per gram.

Det tilsvarer rundt 250.000 brukerdoser.

- Det sier noe om omfanget og spredningsfaren et slikt parti utgjør, sier Myrvoll.

Tidligere er det gjort enkeltbeslag på nærmere ti kilo, men aldri i nærheten av mengdene politiet fant i oktober. I 2016 ble det tatt beslag i åtte kilo amfetamin i Tromsø, til en teknisk gateverdi på 3,2 millioner kroner.  Det var det største av flere narkobeslag i samme tidsrom. Beslagene, flere på over ett kilo, ble da omtalt som de mest omfattende gjort i Troms.

Beslaget er imidlertid ikke det største som er gjort i Nord-Norge. I 2005 beslagla tollere hele 190 kilo kokain i en lastebåt i Mosjøen.

Artikkeltags