Full krangel om hvorfor kjendiskomiker ble vraket fra Tromsø-konferanse

Bård Tufte Johansen hevder han ble vraket fra Tromsø-konferanse på grunn av sitt ønske om å snakke 'helt fritt'. Konferansen er uenig. Fot er fra  et annet arrangement.

Bård Tufte Johansen hevder han ble vraket fra Tromsø-konferanse på grunn av sitt ønske om å snakke 'helt fritt'. Konferansen er uenig. Fot er fra et annet arrangement. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hevder han ikke fikk tulle med oppdrettsnæringa.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

«En artig liten telefon denne uka».

Slik begynner Bård Tufte Johansen et Facebook-innlegg han publiserte mandag. Telefonsamtalen han snakker om er fra en konferanse som arrangeres av Universitetet i Tromsø.

Som den kjente komikeren skriver i innlegget, så er Håp i Havet en konferanse der studenter ved fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved UiT. I forrige uke forespurte de Bård Tufte Johansen om å innlede foredragene og stå for underholdingen på middagen senere på kvelden.

Ifølge Tufte Johansen kjølnet interessen kraftig da han gjorde det klart at han også ville bruke anledningen til å tulle med oppdrettsnæringens negative sider.

Styreleder Ceselia Høyvik Rokne i Håp i Havet mener imidlertid Johansen fremstiller samtalen annerledes enn den forløp, og at han ble vraket på grunn av pris.

Ba om frie tøyler

Johansen skriver i Facebook-innlegget at han var positiv, men at han måtte ha det han kaller «frie tøyler».

«Ja det kan jeg godt gjøre. Men for ordens skyld. Jeg må ha frie tøyler til å tulle litt med de negative sidene ved oppdrettsnæringen også, for siden Arne Hjeltnes er der, så er de positive sidene godt ivaretatt».

Ifølge komikeren ble det stille i andre enden.

«Du da må vi nesten få ringe deg opp, selv om det er vi studenter som arrangerer så er det oppdrettsnæringen som betaler skjønner du... Så jeg må høre med dem»

Litt senere ble han oppringt.

«Vi har snakket med dem og gått for et annet alternativ».

Styreleder: Veldig uenige

Styreleder Ceselia Høyvik Rokne imøtegår komikerens fremstilling på flere punkter.

- Vi er veldig uenig i fremstillingen av hvordan telefonsamtalen forløp, sier Rokne.

Hun oppsummerer samtalen slik:

- Det er riktig at vi ringte til Bård Tufte Johansen for å høre hvilken pris han kunne opptre for. Han er en kjent fiskeentusiast, og kunne passet bra til konferansen, forteller hun.

- Så stemmer det at han sa at han ville ha frie tøyler og tulle litt med de negative sidene av oppdrettsnæringen. Og da ble det stille, fordi vi ville ta dette opp med resten av styret. Det handler om hvorvidt vi ville ivareta interessene til både konferansen og næringene. Det handlet ikke om hvorvidt det er greit å ironisere over våre sponsorer, sier Rokne.

- Konklusjonen var at Bård Tufte Johansen la frem en for høy pris for oss. Det var over vårt budsjett. Vi sendte en veldig hyggelig e-post tilbake, og i den nevnte vi ingenting om at vi har vært i kontakt med oppdrettsnæringen. Noe vi heller ikke har vært.

STYRELEDER: Ceselia Høyvik Rokne.

STYRELEDER: Ceselia Høyvik Rokne. Foto:

- Ikke sagt at vi skal høre med oppdrettsnæringen

- Bård Tufte Johansen skriver at dere i telefonsamtalen har sagt at «selv om det er vi studenter som arrangerer så er det oppdrettsnæringen som betaler skjønner du... Så jeg må høre med dem». Stemmer det?

- Vi er helt sikre på at vi ikke har sagt at vi skal høre med oppdrettsnæringen. Vi er også helt sikre på at vi ikke har sagt at vi i etterkant har snakket med oppdrettsnæringen. De har ingen innvirkning på hva vi bestemmer, sier Rokne.

Konferansen har på sin hjemmeside oppgitt en rekke store oppdrettsselskaper som sponsorer.

Salmar - en av verdens største produsenter av oppdrettslaks - er en av konferansens tre samarbeidspartnere, ved siden av Norges sjømatråd og Universitetet i Tromsø.

Hovedsponsor er Sparebanken Nord-Norge.

I tillegg er oppdrettsselskapene Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood og Nergård AS på sponsorlisten, sammen med fiskefôrprodusenten Ewos, fiskedistributøren Nordfra og forskningsinstituttet Nofima.

Arne Hjeltnes som foredragsholder

- Ville det vært problematisk om en konferansier satte fokus på problemene som finnes i oppdrettsnæringen?

- I utgangspunktet ville ikke det vært problematisk. Men det er klart at vi ikke ønsket at det skal være fokus på vår konferanse. Det handler ikke om å skyve kritikken under en stol, men om hva konferansen skal handle om. Dette sa han seg forståelsesfull over i telefonen, sier Rokne.

Arne Hjeltnes står imidlertid på programmet. Den kjente programlederen har har bakgrunn blant annet som kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest og fiskeriutsending for Norges Sjømatråd i Hong Kong, og var sentral i å bygge omdømme for oppdrettsnæringen gjennom kampanjen «Laks er viktig for Norge».

- Vi er veldig stolte av å presentere ham. Og hvis man gjør undersøkelser, så finner man raskt ut at heller ikke han legger skjul på at oppdrettsnæringen har sine problemer. Også mange studenter som er med på konferansen er vel kjent med disse utfordringene. Det er ikke noe vi legger skjul på, sier styrelederen.

Og legger til:

- Vi synes det er veldig synd at Bård Tufte Johansen bruker sin maktposisjon til å fremstille oss sånn.

Nordlys har gjentatte ganger forsøkt å få tak i Bård Tufte Johansen, så langt uten hell.

Artikkeltags