«Korsen finnmarking har latt sæ stoppe av været?»

PROMINENTER: Ingen festspill uten fintfolk. Her ser vi blant annet Festspilldirektør Maria Utsi sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som forøvrig stod for den offisielle åpningen. Lenger bort i rekka ordfører i Harstad Marianne Bremnes, godt flankert at Willy Ørnebakk, fylkesråd for kultur og næring.

PROMINENTER: Ingen festspill uten fintfolk. Her ser vi blant annet Festspilldirektør Maria Utsi sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som forøvrig stod for den offisielle åpningen. Lenger bort i rekka ordfører i Harstad Marianne Bremnes, godt flankert at Willy Ørnebakk, fylkesråd for kultur og næring. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

«Været skal ikke få stoppe oss. For korsen finnmarking har latt sæ stoppe av været?»

Med disse fagre ord startet direktør for Festspillene i Nord-Norge Maria Utsi sin aller første åpningstale som sjef for de 52. Festspillene i rekken.

Nord ut i verden

Med det fikk hun med en gang satt tonen for årets festspill, og også presentert for publikum hvem hun er, og hvor hun kommer fra. Men, Utsi snakket ikke bare om været. I en engasjert tale gjorde hun det klinkende klart at Festspillene med hennes inntreden går inn i en ny epoke. Hun har allerede første året nesten snudd det hele på hodet.

- Vi er fra, og vi er for nord. Vi vil bringe nord ut til verden, sa hun.

Med det menes at det ikke lenger er verden som skal komme og vise seg frem i Harstad, men vi fra nord som skal bringe alt det fantastiske vi har ut i verden.

Ut fra dette har årets program særlig fokus på Nord-Norge. Men det er noen avstikkere til Island og Canada.

– Jeg gleder meg til å vise dere kvaliteten og kraften i kunstnerisk nyskapning fra vår egen del av verden sa hun med stor stolthet i stemmen, og til applaus fra alle de fremmøtte i Generalhagen i Harstad sentrum. Og dem var det mange av, tross regn og gråvær.

Ny hymne

Festspillene har fått sin egen åpningshymne. Den ble fremført av Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og hundre korister. Gjennom dette koret ble det også understreket at det er nord som er den røde tråd under årets festspill. Fremst i korrekka stod nemlig Luodit Sámis, en ansamling av korister fra Sapmi. For folk fra Tromsø og nordover var det nok en glede og se at Kåfjordkoret var sterkt representer.

Fest og dans

Dagens åpningsfest i sentrum ble avsluttet med en folkevandring til torget. Her ble flere hundre mennesker engasjert av Andøyvøringen Svein Spjelkavik, dansekompaniet Kartellet og lydkunster Benjamin Mørk i både dans og plakatkunst som ble filmet fra luften og vist på storskjerm, og også direktesendt ut til hele verden. Moro var det også for de mange fremmøtte prominenter. Tidligere ordfører i Tromsø Jens-Johan Hjort svingte seg villig i dansen på torget. I noenlunde bra takt, men med et gledes-smil over hele ansiktet. Hjort sitter i styret for Festspillene.

Festepillene i Nord-Norge er i gang. Åpningsdagen viser at de som har sagt at dette blir tidenes beste, så vel kan få rett.

Artikkeltags