Det kom fram etter en befaring i går formiddag der representanter fra Skiforbundet og NRK var til stede.

– Den ytterste delen av den klassiske løypa som er fem kilometer er ikke bred nok for fellesstarten lørdag og stafetten søndag. Derfor må vi gjøre endringer, sier Sylvi Ofstad, løypesjef for NM.

Derfor kommer jentene til å gå en klassisk sløyfe på 3,75 kilometer to ganger på fellesstarten mens guttene går den fire ganger.

Arrangørene og skiforbundet tar ingen sjanser når 140 løpere stiller til start.

– På stafettene legger vi opp til sløyfer på 2,5 kilometer.

Bruk tidligere

NM-arrangørene brukte den klassiske løypa når de var vertskap for NM del 2 i 2011 – også den gangen sto fellesstart på programmet.

– Det er litt annerledes denne gangen. I 2011 gikk NM del 2 av stabelen i mars mens del 1 går av stabelen i slutten av januar. Vi må være forberedt på at det kan være lite snø, fortsetter Ofstad.

Skiforbundet har gitt grønt lys for å bruke den klassiske traseen i full lengde under torsdagens renn som går av stabelen med individuell start.

– Vi kommer også til å gjøre en liten forandring der. For at løypa skal bli tøff nok kommer man til å gå den traseen man bruker til fri teknikk først, deretter går man den klassiske traseen før man går den som brukes til fri teknikk igjen. På den måten håper vi at deltakerne må ha feste under skiene, fortsetter Ofstad.

Når arrangørene lager løypene må de også ta hensyn til de funksjonshemmede deltakerne. Der må bakkene ikke være for tøff.

Litt ekstraarbeid

Endringene gir arrangørene litt ekstra arbeid.

– Blant annet fordi vi må kontrollmåle løypene på nytt, sier Ofstad.

Under befaringen har NRK funnet ut hvor de skal sette opp kameraene for å gi TV-seerne de mest spektakulære bildene.

Utenom den siste delen av den klassiske traseen har NM-arrangøren fått solide tilbakemeldinger fra forbundet og snøværet de to siste dagene gleder arrangørene ekstra mye.