En udødelig sangskatt

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Anneli Drecker er begeistret over at hennes favoritt gikk til topps.

DEL

Leder Leserne i Avisa Nordland har kåret tidenes nordnorske sommerlåt. Det er og blir «Kjærlighetsvisa» av Halvdan Sivertsen.

Den kunne like gjerne gått til topps i ei nasjonal kåring. Folk i hele Norge kan tekst og melodi utenat. Den er blitt en av landets udødelige sangskatter. Hva er det med denne «Kjærlighetsvisa»?

Anneli Drecker er vilt begeistret over at hennes favoritt gikk til topps. Et annet jurymedlem, Rolf-Cato Raade, mener at sangen er en udødelig og vakker komposisjon. «Kjærlighetsvisa» er en klassiker, mener han. Og musikkfestuke-sjefen har greie på det klassiske.

Noen slike velbrukte låter blir fort utslitte, men «Kjærlighetsvisa» funker hver gang, mener Marte Heggelund. Musikkjournalist i AN, Rune Slyngstad, slår fast at «Kjærlighetsvisa» er en av de vakreste og fineste viser som er skapt gjennom tidende og at den kommer til å leve mye lenger enn Halvdan Sivertsen. Han har evig rett.

Selv var Halvdan overrasket over at visa, som ble skapt på to timer etter en krangel med kjæresten i 1977, oppfattes som en typisk sommersang. I teksten finnes både høst, sengehygge og politikk, sier han. Og har et poeng.

Visa handler slett ikke bare om sommerdagen som ligger ut over landet, men også om regninga, renta og avgrunn. Og om politikk, skremmende makt og en vind fra høyre som snart vil snu.

Dessuten bannes og drikkes det i sangen. Man skal som kjent ikke banne i kirka. Ordet «jævli» har stengt både visa og artisten ute fra konserter i kirkerom. Fire kalde pils er heller ikke uproblematisk. Verken for geistlige eller avholdende.

Halvdan har helt rett. «Kjærlighetsvisa» var i sin tid kontroversiell og så langt unna en sorgløs sommerlåt man kan komme. Likevel ble sangen en soleklar vinner i konkurranse med «Mjelle», «Nordlandsnetter» og «Kom sommarvijn».

Kombinasjonen av ordene, lyrikken og melodien oser av sommerstemning. Teksten er begripelig. Vekslingene mellom det problematiske og den sorgløse sommerkjærligheten treffer oss alle. Tidens tann har slipt bort skarpe kanter og sangen er blitt akseptert allemannseie. Nå kunne den like gjerne vært allsang på Høyres landsmøte.

Spesielt treffer den oss i nord. Vi lever et langt år i mørke, snøfokk, kuling og regn. Til gjengjeld er sommeren intens med all sin lysende glede. Men den er kort. Og uforutsigbar. Det gjelder å være til stede når den er her. Det hender den er over før den rakk å begynne.

I vår kontrastfylte landsdel er derfor lengselen etter sommer spesielt sterk. Det må være noe av årsaken til at så mange nordnorske artister har skrevet så mange nydelige sommersanger.

Ingen e så god som du, Halvdan!

Artikkeltags