Ikke gå glipp av noe! Få tilgang til Nordlys+ her

Nå har det norske politiet ved Kripos opprettet sin egen Facebook-patrulje, som vil vise de norske nettbrukerne at man blir fulgt med i diskusjonsforumene rundt om på nettet. Nå vil de se deg når du kommenterer hatefulle ytringer rettet mot andre, og vil kunne gripe inn.

Det skriver Dagbladet.

Fengselsstraff

Ifølge Dagbladet fikk Kripos i fjor inn 227 meldinger om hatefulle ytringer på nett. Avisen skriver at Facebook-patruljen kan avdekke forhold som gir inntil tre års fengsel.

LES OGSÅ: Viljar gikk ut og ba folk besinne seg. Ble hetset på det groveste fra flere hold

- Vi har opprettet denne Facebook-sida der vi ønsker å være synlige tilstede på Internett, for å komme i kontakt med publikum og ta litt plass på den Internett-arenaen der, sier politioverbetjent Yngvar Johnsen i Kripos til Dagbladet.

Han forklarer at terroren i Paris og flyktningekrisen vi opplever, forsterker netthetsen i Norge.

- Diskusjonen på nettet bærer preg av krasse og tydelige meninger, og at det er veldig mange som har sterke ytringer der ute, sier samme mann til NRK Nyhetsmorgen.

Straffbare forhold

Politiets nettpatrulje - Kripos på Facebook, skriver politiet følgende:

En av politiets oppgaver er å beskytte ytringsfriheten. Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal legge til rette for politiske eller religiøse debatter på våre sider. Det er stor frihet til å ta slike diskusjoner på svært mange andre arenaer på internett.

Vi håper at dere respekterer vårt ønske om å ikke ta disse debattene her, og vi kommer til å stoppe innlegg som legger opp til slike. Dette gjør vi for å gi plass til det som er vårt formål med tilstedeværelsen: å gi informasjon, veiledning og råd, samt bidra til å avverge og hindre straffbare forhold.

LES OGSÅ: Slik har hatet og hetsen forandret Sandra Borch

Positivt

Tidligere denne uka skrev Nordlys om Senterparti-politiker Sandra Borch som har anmeldt flere tilfeller av netthets mot henne. Samtlige har blitt henlagt. Borch var ikke klar over at Facebook-patruljen eksisterte da vi snakket med henne sist.

– Dette er et skritt i riktig retning, og det er kjempepositivt at Kripos tar dette steget. Men det er ikke nok, sier Borch.

Hun håper at hvert enkelt politidistrikt får tildelt ressurser slik at de kan opprette hvert sitt ansvarsområde som kan jobbe for å begrense tilfellene av netthets.