Det e hardt å være b**ch

Av og med: Iren Reppen

Musikk: Svein Gundersen

Regi: Nils Petter Mørland

Musikere: Gjermund Silset, Håvar Bendiksen, Kenneth Ekornes, Joseph Angyal

Forestillingen er et samarbeid mellom Reppen, Hålogaland Teater, Det Norske Teatret og

Brageteateret.

Premiere på Hålogaland Teater 2. november 2021.

Iren Reppen var den første kvinnelige teatersjefen ved Hålogaland Teater, men mange godt voksne husker henne nok særlig for forestillingen «Det e hardt å være mann» fra 26 år tilbake i tid. «Det e hardt å være b**ch» er også musikkteater, og forestillingen har nettopp hatt urpremiere på Det Norske Teatret i Oslo. Hålogaland Teater er samarbeidspartner med Reppen, og i november kommer dette stykket til Tromsø.

Reppen fortsetter sin utforskning av menneskelige aspekter ved tilværelsen, men denne gangen handler det om hennes egen reise fra drømmende, ungjente i Harstad, til voksen dame med suksess, påvirkningskraft og mye makt.

Det er lekent, det er lunt, det er sang og musikk, anekdoter, humor og refleksjoner om hverandre, men innholdet er både samfunnskritisk og selvkritisk. Hvis det går an å beskrive forestillingens grunnleggende spørsmålsrekke, så prøver jeg meg på denne: Er det sikkert at makt ser så mye penere ut når kvinner bekler posisjonene? Er det sikkert at råskap og metoo-problematikk har sitt opphav i mannens natur eller mannens kulturelle posisjon? Er det sikkert at kvinner har en annen og mer empatisk måte å gjøre ting på? Hva er det med makt?

Jeg liker tanker og spørsmål og kunst som stanger. Som stiller seg opp foran det store samstemte koret, og sier: «Vent nå litt...» Og det er akkurat det Reppen gjør. For gjennom sine personlige (eller kanskje oppdiktede) bekjennelser og fortellinger, trer en maktkåt og manne-kåt og også manipulerende dame fram på scenen. En som alle heier fram, ikke bare fordi hun er flink, for det er hun jo, men mye også fordi hun er kvinne. En som er feminin og mild i stilen, men som faktisk tar grådig for seg. En som skyter ned sine egne murrende motforestillinger i form av en fiktiv ravn. En som liksom-skryter av medarbeiderne sine på autopilot, men som egentlig er mest opptatt av muligheten for mer, mer, mer, oppover, oppover, oppover.

Iren Reppen står i front på scenen i nær kontakt og dialog med publikum. Hun smiler, spør, ler og tuller, og hvem vet når det er sjefens innøvde måte å være «nær» på, og når det er mennesket som ærlig og sårbart viser fram sine mindre lekre sider, enten det framføres som monolog eller sang.

Uansett er det både gøy og ettertenksomt, og samspillet med manne-bandet, som hun kaller dem, er godt, både musikalsk og hva forestillingens tematikk angår. Reppen overkjører, er nedlatende, spør inderlig, men bryr seg ikke egentlig om svarene. Det er til å le av og til å bli brydd av, men formen er hele veien stilsikker og helhetlig.

Det er Svein Gundersen som lagde musikken til suksessforestillingen om mannen, og det er han som har laget musikken denne gangen også. Godt, som sagt, selv om det ikke er sikkert slägerpotensiale er like stort denne gangen.