– En amerikansk tank full av amerikanske marineinfanterister buldrer gjennom stillheten i den kalde furuskogen langt nord for Polarsirkelen. Uidentifiserte droner henger over i lufta, og gul og grønn røyk fyller den iskalde lufta.

Slik åpner CNNs reportasje publisert onsdag med dateline 'Kirkenes, Norway'., skriver iFinnmark.

Hæren har nemlig hatt med seg den amerikanske kanalen ut på øving. Men er det så i Sør-Varanger soldatene i videoen løper rundt og plaffer?

Nei. Øvelsen fant sted i Bardufoss. I luftlinje over 45 mil unna, tvers over toppen av Sverige og Finland. Korteste bilvei er 777 kilometer.

– Det er ganske grove faktafeil i saken, forteller en oppgitt talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo, til iFinnmark.

– Vi holder på med å få korrigert den med CNN, og egentlig resten av verden. Det er mange andre medier som har plukket opp saken, sier han.

Omstridt utplassering

Nyheten i høst om at 300 soldater fra US Marines på nyåret skal stasjoneres i rullering i Norge, ble møtt med hoderisting fra den russiske ambassaden i Oslo. Og den basen er enda lenger unna, på Værnes i Nord-Trøndelag.

Det skapte i seg selv frykt for opptrappet spenning mellom Russland og Vesten. Ingen bestrider riktignok at gjestebudet med amerikanske soldater kommer som følge av et mer aggressivt Russland. Men hvor langt øst i Nato øvelser og baseutplasseringer skjer, er naturlig nok avgjørende for hvor stor provokasjonen framstår.

Og nå har altså amerikanerne, ifølge CNN, forsert så langt at de nærmest kunne angrepet Norges nabo med stein over Pasvikelva.

– Håper de retter snart

Denne mildt sagt store unøyaktigheten var Skogmo utålmodig etter å få rettet.

– Altså, reporteren har vært i Kirkenes også. Det er det samme teamet som har vært der og i Bardufoss. Det er ingen tvil om at de visste hvor de var begge steder. Men hvordan det har blitt så feil på trykk, må de nesten uttale seg om selv.

Oppdatering: CNN korrigerte sin sak noe før klokken 14 torsdag, med følgende kommentar: «The headline and first paragraph of this article were updated on December 1, 2016 to reflect that the exercises took place some distance from Norway's border with Russia, outside the town of Bardufoss.»

«A new cold war: US Marines' wintry war games on Norway-Russia border», lød tittelen på saken det første døgnet. Reportasjen er laget av den Emmy-vinnende journalisten Nick Paton Walsh. De har også vært og filmet soldater i Kirkenes-området.

Men det er norske grensejegere fra Garnisonen i Sør-Varanger. Og videoreportasjen klipper ubemerket mellom Bardufoss og Grense Jakobselv. I teksten nevnes den store avstanden mellom Værnes og russergrensa, men Bardufoss og avstanden derimellom nevnes ikke med et ord.

– Mindre juicy

Talsmann Skogmo sier han var i kontakt med CNN allerede onsdag, og fikk rettet opp i en navnefeil. Det vil si; brigadesjef Eldar Berli har nesten fått rett etternavn i teksten (Bernil), men bærer fortsatt Skogmos navn i videosaken. Og hovedvinklingen sto altså til utpå ettermiddagen torsdag.

– Jeg snakket med dem nå for en halvtime siden, og de lover å se på saken. Men dilemmaet for dem er jo at den blir vesentlig mindre juicy hvis de retter den opp, sa Ole Johan Skogmo ved 12-tiden

– Jeg tviler ikke et sekund på at de kommer til å gjøre det. Men de har kanskje mye å styre med, så det kan kanskje ta litt tid.

– Ikke nødvendigvis førsteprioritet for CNN å «ta ned» sin egen sak, altså?

– Hehe, nei. Men det er jo førsteprioritet for oss. For det er ikke bra verken at verken folk i Norge eller det internasjonale publikummet at det skapes et inntrykk av at amerikanske soldater øver i Kirkenes.

– Hva kan dette få av storpolitiske implikasjoner?

– For det strategiske bildet er det selvsagt stor forskjell på om amerikanske stridsvogner er i Kirkenes eller Bardufoss. At det er mye oppmerksomhet rundt dette rundt om i verden har jeg stor forståelse for. Men da er det viktig at faktaene er korrekte, sier Skogmo.

Dagbladet og Expressen i fella

Andre redaksjoner «relativt» nær russergrensa har også plukket opp saken. I Dagbladet het det torsdag morgen i tittelen at soldatene trente «like ved» grensa til Russland.

Nettsaken er nå rettet opp. Men Expressen var fortsatt avstandsforvirret torsdag ettermiddag.

«I en veckas tid krigsövar de amerikanska trupperna tillsammans med sina norska kolleger strax utanför staden Kirkenes, ett 50-tal mil från Treriksröset där Sverige, Norge och Finland sitter ihop», heter det i deres sak.

I Kirkenes sitter Russland-kjenner og redaktør for The Independent Barents Observer, Thomas Nilsen, og rister på hodet.

– For oss som daglig følger propagandaen fra russiske statlige medier, er CNN sitt oppslag et vitne om at krigstrommene også spilles meget subjektivt i enkelte amerikanske medier, sier han til iFinnmark.

iFInnmark har søkt svar fra CNN om saken, og kommer tilbake med et tilsvar når og hvis de svarer på vår epost.