Daværende leder i Natur og Ungdom, Silje Ask Lundberg (30), sendte i 2013 inn et varsel til Statsministerens kontor (SMK) etter det hun opplevde som «upassende oppførsel» fra Ivar Vigdenes, Ola Borten Moes (Sp) politiske rådgiver. Kort etter fikk hun en telefon fra statsråden selv.

I et Facebook-innlegg publisert onsdag formiddag, skriver Lundberg, som i dag er leder i Naturvernforbundet, følgende: 

«I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreagerte, at vedkommende bare så på oss som venner – og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommende. Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjorde.»

Kontaktet av media

Hun skriver at hun flere ganger har blitt kontaktet av media om saken den siste uka. Nordlys har også vært i kontakt med Lundberg, som ikke ønsker å gi noen kommentar utover innlegget på Facebook.

Det var NRK som først omtalte saken.

 

Som Natur og Ungdom-leder møtte Lundberg, som i dag er bosatt i Tromsø, Vigdenes ved flere anledninger, og oppfattet tonen som «i overkant uformell og flørtete». På Facebook skriver hun:

«Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på tv», diskuterte vi i ledelsen i Natur og Ungdom om vi burde varsle SMK om dette.»

Varselet ble sendt etter at Vigdenes hadde gått av, og Lundberg skal ha fått beskjed om at saken skulle behandles anonymt. Likevel fikk hun en telefon av statsråd Borten Moe kort tid etter.

«Liten og dum»

«Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side,» skriver Lundberg, før hun legger til at det var #metoo som fikk henne til å skjønne at hverken hun eller Natur og Ungdom skulle føle seg dumme over å ha gått til øverste hold.

Hun reagerer på håndteringen av saken.

«Det gikk 3 ½ år fra jeg varslet, til #metoo raste inn over norsk samfunnsliv. Jeg håper lignende oppførsel ikke hadde skjedd i dag, men synes det er svært synd at det gikk såpass lang tid før det politiske Norge våknet. Så håper jeg også at et slikt varsel i dag ville blitt møtt på en helt annen måte enn det jeg gjorde.»

Ola Borten Moe skriver følgende om Lundbergs opplevelse av håndteringen i en SMS til Nordlys:

- Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta det til etterretning. Min hensikt var å ta dette på alvor og rydde opp så fort som mulig. Hvilket ble gjort.

Les også

Da det sto på som verst ringte «alle» til Silje: - Det handler ikke om å se pen ut med plakat

 

Ble ikke registreret

Da hun i januar i år igjen tok kontakt med generalsekretæren i Senterpartiet for å gjøre partiet oppmerksomme på varselet fra 2013, ble hun kjent med at varselet aldri ble registrert.

«Målet med varslingen var at SMK skulle gi klar beskjed til regjeringsapparatet om hvordan man skulle omgås representanter fra ungdomsorganisasjoner. Vi mente – og jeg mener fremdeles – at oppførselen jeg, som representant for en ungdomsorganisasjon, hadde møtt fra en i den politiske ledelse i et departement, ikke var akseptabel,» skriver hun.

Lundberg skriver imidlertid at saken er over for hennes del, at Vigdenes har beklaget oppførselen og at de ikke har noe uoppgjort i dag.

Onsdag ettermiddag kommenterte Vigdenes selv saken til VG:

- Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag.