Fire amerikanere døde i styrten. De var om bord på flyet som var ute på et treningsoppdrag i forbindelse med Nato-øvelsen i Norge, Cold Response.

Det amerikanske flyet var av den spesielle typen V-22 Osprey.

Flyet er et tomotors fly som lander og tar av som et helikopter for deretter å vinkle rotorene slik at det opererer som et fly når det er i lufta. Flytypen har vært i bruk i det amerikanske forsvaret siden 2007 og har vært involvert i 28 ulykker av ulik alvorlighetsgrad, skriver VG som siterer The Aviation Safety Network på opplysningene.

Flyet skulle landet ved luftforsvarets base i Bodø.

Det var svært dårlig vær på ulykkesdagen. Flyet brukes til transport av tropper og utstyr. Konstruksjonen gjør den velegnet til bruk i norsk terreng, fortalte Forsvaret til Nordlys tidligere i uka i forbindelse med Cold Response.

Avisa Nordland rapporterer fra redningsaksjonen i Beiarn.

Redningsaksjon i uvær og høy snøskredfare

Fire omkommet etter at Nato – fly styrtet: Dette vet vi

Amerikansk Nato-fly styrtet i fjellet i Nordland

V-22 Osprey

Fakta om V-22 Osprey – luftfartøyet som har styrtet i Beiarn i Nordland.

* Bell Boeing V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge.

* Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

* Flyene av denne typen er stasjonert i Bodø under Nato-øvelsen «Cold Response» og benyttes av US Marines.

* V-22 Osprey-utgavene til US Marines brukes hovedsakelig til transport av tropper og utstyr, og brukes operativt i en rekke ulike terreng og landskap.

* Luftfartøyet fløy første gang i 1989 og gikk inn i aktiv tjeneste for det amerikanske militæret rett etter årtusenskiftet.

Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia og Luftforsvaret.