I midten av august kom Tore Veisetaune i over denne kassen med et noe spesielt innhold. Veisetaune er ansatt i Fjelltjenesten til Statskog, og funnet ble gjort i Rago nasjonalpark i Nordland fylke.

– Kassen ble funnet i et område av parken som ligger utenfor de faste stiene, og er derfor lite besøkt, sier Veisetaune til Nordlys.

Falt fra fly?

Området er i den sør-østlige delen av Rago, som grenser mot den svenske nasjonalparken Padjelanta. Rago ligger i Sørfold kommune, og parken er 171 kvadratkilometer stor.

– Funnet ble gjort opp mot Ragoisen, og vi vet at det har vært gruvedrift i Ragotoppen for mange år siden. Likevel tror vi ikke at dette er sprengstoff av en eller annen type.

Det røde innholdet er omlag tre centimeter i diameter, og er omlag fem centimeter lang ifølge Veisetaune. Han synes det røde belegget minner om keramikk, eller et annet isolerende stoff.

– Det er en som mener det kan være et jordfeste til en kraftlinje. Kanskje er det mest fornuftig å tro at det er det, sier han.

Fjelltjenesten har lagt ut bilder på sine Facebook-sider for å finne svaret på hva dette er, og hvor det kommer fra. Der spekulerer Fjelltjenesten i om dette stammer fra et fly. Til Nordlys sier Veisetaune at kassen ser gammel ut, og antakelig stammer fra førkrigstida.

– Kanskje kan det være noen som har mistet kassen når de skulle over isen eller snøen. Jeg har også tenkt at det kan ha kommet fra oven, fra et fly eller kanskje et helikopter, sier han.

Veisetaune sier at kassen er omlag 50 ganger 70 centimeter stor. Innholdet er svært lett.

– Jeg kjente litt på dette, og det er ikke dynamitt. Det er et ganske lett produkt, sier han.

Oljefilter?

Nasjonalparken ble opprettet i 1971, og preges av fjellandsskap med store dype kløfter, store steinblokker av granitt som ble avsatt i istida. Det er også tre isbreer i parken.

– I dette området er det ingen isbre, sier Veisetaune.

På Facebook foreslår en mann at det ser ut som gamle oljefilter, men Veisetaune er litt mer tvilende.

– Det er isåfall svært små oljefilter, så jeg tror nok ikke det er rette svaret, sier han.

Hva tror du?