Gå til sidens hovedinnhold

NASA flyr over Troms

Artikkelen er over 2 år gammel

Venter på perfekte forhold til å forske på nordlysfenomen

iFinnmark: Både søndag og mandag har det flydd et NASA-fly i Finnmark, Troms og Nordland.

– Det stemmer. Det flyet der er der oppe i forbindelse med et rakettprosjekt vi holder på med på Andøya for tida, forteller pressekontakt i Andøya Space Center Kjell Bøen til iFinnmark.

Flyet har sin utgangsposisjon i Alta, men flyr i tillegg over Midt-Troms, og ned til Bodø.

Skyter opp raketter

To raketter skal skytes opp fra Andøya, og forholdene må være perfekte. NASA-flyet er i lufta med kamera for å vurdere nettopp forholdene.

– I forbindelse med oppskyting er vi avhengig av filming fra bakkestasjoner og i fra fly. Det er en del av de vitenskapelige målingene som gjøres.

Nedtellingen for oppskytingen er startet, men det er ennå ikke klar hvilken dag det blir nøyaktig.

– Vi startet nedtelling søndag, og det blir en eller annen kveld i løpet av de neste 14 dagene. Det er mange ting som skal klaffe, og alle tingene må opptre samtidig. Dette er nordlys-forskning, og vi må ha et kraftig nordlys, og gode værforhold før vi kan skyte opp.

Dermed kan man vente seg at NASA vil tilbringe mer tid i luftai dagene fremover.

– Du vil kunne se det hver kveld inntil vi har skutt de to rakettene. Når vi får perfekte forhold, vet vi ikke. Dette oppdraget er for NASA og amerikanske forskere. NASA er vår kunde i dette her, og vi skyter opp rakettene for dem. De stiller med fly som en del av det de bidrar med i prosjektet, forteller Bøen.

Forsker på nordlysfenomen

Rakettene skal skytes hele 340 kilometer opp i lufta og hensikten med prosjektet er å forske på nordlysfenomen.

Det skriver Folkebladet.

– Rakettnyttelastene inneholder små mengder med spesielle typer metallpulver, egentlig akkurat det samme som er i fyrverkeriraketter. Når vi slipper dette ut vil det lage en fyrverkerieffekt på lik linje som fyrverkeriraketter. Med å benytte spesielle kamerastasjoner på bakken og fra fly kan man måle hvordan dette brer seg ut i atmosfæren og dermed gi forskerne informasjon om de vertikale vindene i denne delen av atmosfæren, sier Kjell Bøen til Folkebladet.

Kommentarer til denne saken