(Fremover): Lastebilen var på tur med jernmalmskonsentrat fra gruven og foredlingsverket i Kaunisvaara til omlastingsstasjonen ved Svappavaara hvor jernmalmen lastes over på tog til Narvik.

90 tonn

Kaunis Iron har en betydelig trafikk med disse lastebilene, som med henger veier 90 tonn. Døgnet rundt går 25 slike ekvipasjer i skytteltrafikk mellom Kaunisvaara og Svappavaara.

Da ulykken skjedde natt til søndag var det svært glatt føre, og lastebil og henger kjørte av veien. Lastebilen endte opp ned, og ble begravet av jernmalmskonsentrat.

Redningsmannskapene måtte grave seg frem til sjåføren, som altså viste seg å ha omkommet i ulykken.

Den siste måneden har det vært flere ulykker med disse malmtransportene.

Fire ulykker

Ifølge en oversikt som den nordsvenske avisen Norrländska Socialdemokraten (NSD) har publisert, veltet den 2. november en lastebil i en skarp kurve på den samme veien, vei 395, ikke langt unna, der dødsulykken nå skjedde.

Den 16. november veltet en lastebil på E45, og føreren ble alvorlig skadet. Den 30. november veltet så en malmlastebil på riksvei 99 i Pajala.

Vil til bunns

Til NSD sier styreleder i Kaunis Iron, Per-Erik Lindvall at han ikke tror at de tre foregående ulykkene kan sammenlignes med søndagens dødsulykke. Men han bedyrer at selskapet skal gjøre sitt ytterste for å komme til bunns i årsaken til samtlige ulykker og deretter gjøre det det kan for at dette ikke skal skje igjen.

Styrelederen mener at Kaunis Iron sine malmtransporter ikke skal være mer usikre enn andre transporter. Ut over det ønsker han ikke å kommentere noe mer før politiet har etterforsket ferdig og kommet med sin konklusjon.