Advarer mot useriøs pengeinnsamling med adresse i Narvik

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Innsamlingskontrollen i Norge jobber for mer åpenhet rundt innsamlede penger til veldedige formål. De har nå laget en liste hvor de advarer givere mot det de mener er useriøse pengeinnsamlere, skriver Fremover.

Listen består av 35 organisasjoner, tre er nylig oppført på OBS-listen.

– To av organisasjonene har overhodet ikke gitt oss noen opplysninger, og den andre bruker ifølge egne regnskaper kun 28 prosent av innsamlede midler på formålet, sier Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen i en pressemelding.

Håp for Kenya

En av foreningene det advares mot er Håp for Kenya. De har ikke svart på Innsamlingskontrollens henvendelser. Foreningen holder til i Narvik, og skal støtte gatebarn i den kenyanske slummen økonomisk.

Til VG sier Børre Hagen i Innsamlingskontrollen dette:

 – Innsamlingskontrollen har også mottatt en rekke klager på de innsamlingsmetoder som benyttes. Det opplyses også om at organisasjonen har påstått å være godkjent av Innsamlingskontrollen, hvilket den ikke er, opplyser daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen.

– Håp for Kenya og Caring Hands Fair Traid Norway har helt unnlatt å oppgi regnskapsmessig informasjon. Dette svekker tryggheten for giverne, sier Hagen i pressemeldingen.

Håp for Kenya er stiftet 31. mai 2012, og registert 16. juni 2012

Ber om informasjon

Innsamlingskontrollen håper nå at Håp for Kenya og Caring Hands Fair Traid Norway Lasse Robert Øverlier gir informasjon om regnskapsmessige og organisatoriske forhold og deretter søker om godkjenning.

For å bli godkjent av Innsamlingskontrollen må organisasjonene blant annet underlegge seg strenge regnskapskrav og etiske retningslinjer for innsamling.

- Når det gjelder Nansenhjelpen så bruker organisasjonen ifølge det regnskap som de selv har sendt til Innsamlingskontrollen kun 28 prosent av innsamlede midler på formålet. Dette representerer helt klart et brudd på givers forutsetninger og er i strid med god innsamlingsskikk, forklarer Hagen.

Fremover jobber med å få tak i mannen som står bak Håp for Kenya for å få en kommentar, men har hittil ikke lyktes.

Artikkeltags