Nærmere 200 Hurtigrute-passasjerer må i karantene

KOMMUNEOVERLEGE: Katrine Kristoffersen.

KOMMUNEOVERLEGE: Katrine Kristoffersen. Foto:

DEL

Fredag ettermiddag ble det kjent at tre av mannskapene ombord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen var smittet av korona.

Skipet la til kai i Tromsø rundt klokken 09 fredag morgen, etter å ha vært på et ekspedisjonstur til Svalbard. Mannskapet ble satt i karantene ombord på skipet, som vil holdes i isolasjon.

Men: De knappe 200 passasjerene ombord på skipet fikk slippe på land. Flere passasjerer har fortalt til Nordlys fredag at de ikke ble informert før koronasmitten ombord før Nordlys som første medium fortalte om situasjonen.

Dobbel kapasitet i Fiolveien

På en pressekonferanse fredag ettermiddag sa kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen at alle passasjerene om bord i MS Roald Amundsen nå må i karantene. Beslutningen er tatt i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

- Det vil bli sendt ut testere fra testsenteret i Fiolveien for å teste besetningen på skipet. Passasjerer vil bli kontaktet forløpende, sier Kristoffersen.

Nordlys vet at en stor andel av passasjerene har benyttet seg av kollektivtransport som hurtigbåt og fly i sin videre reise etter at de gikk på land.

- Disse vil bli fulgt opp av smitteteam i sine hjemkommuner, sier Kristoffersen på pressekonferansen.

Testsenteret i Fiolveien på Tromsøya vil utvide åpningstidene sine i helga og kjøre med dobbel kapasitet gjennom helga, forteller fungerende leder Øyvind Benjaminsen.

- Vi vil kontakte passasjerene om bord på skipet og innhente opplysninger og informasjon, samt legge til rette for eventuell testing. Skulle noen føle symptomer, oppfordrer jeg folk til å ta kontakt med testsenteret, sier Benjaminsen til Nordlys etter pressekonferansen.

Logistikkutfordringer

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) fikk vite om om de koronasmittede mannskapene i formiddag. Klokken 12 satte han krisestab i kommunen.

Wilhelmsen forteller at det er flere utfordringer knyttet til koronasituasjonen.

- For eksempel kan det befinne seg passasjer i Tromsø nå, som ikke er hjemmehørende her, og som nå må i karantene. Disse skal vi ta ansvar for, og vi vil jobbe utover dagen med å finne løsninger for disse. Hvis noen av disse skulle vise seg å være smittet, men ikke trenge sykehusinnleggelse, så må vi finne løsninger for disse, sier Wilhelmsen.

- Hvor lurt var det å slippe disse passasjerene på land uten å ha noen plan for videre oppfølgning av dem?

- Rutinene rundt dette er det Hurtigruten som må svare for, sier Wilhelmsen.

Nordlys har forsøkt å få svar fra Hurtigruten rundt vurderingene om å la passasjerene få gå fra land, men har så langt ikke fått svar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken