Onsdag 12. august gikk Kripos og Salten politidistrikt til aksjon mot et narkotikamiljø i Bodø og omegn.

Sju personer i alderen 19 til 24 år er pågrepet. Seks av disse er siktet for grov overtredelse av straffeloven § 162.

Aksjonen kommer som et resultat av en lengre etterforskning rettet mot kjøp og salg av narkotika på det mørke nettet. I juni ble fire menn fra Oslo og Skien i alderen 29–31 år pågrepet og siktet for produksjon og salg av narkotika. Det ble den gang tatt omfattende beslag av datamaskiner og narkotika. Det er blant annet gjennomgang av disse beslagene som har ført til pågripelsene i Bodø, skriver Kripos i ei pressemelding torsdag morgen.

Politiet blir i stadig større grad utfordret av kriminelles bruk av kryptering og anonymisering på internett. Aksjonene i sommer er et resultat av en økt satsning på etterforskning og tilstedeværelse på Internett.

- Personene vi har pågrepet har drevet omfattende kjøp og salg av narkotika. Det er en tid- og ressurskrevende etterforskning som ligger bak pågripelsene i Salten denne uka, og i Oslo og Skien tidligere i sommer, sier Richard Beck Pedersen, politiadvokat i Kripos.

Kripos vil fortsette etterforskningen av narkotikaomsetning over det det mørke nettet ut over høsten.

- Identifisering av kjøpere og sikring av verdier vil fortsatt være en del av etterforskningen. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier Beck Pedersen.

Fakta om saken: 

• Til sammen elleve personer er pågrepet. Ti av disse er siktet for grov overtredelse av straffeloven § 162.

• Hittil i saken er det beslaglagt ti kilo hasj og en narkotikaplantasje. Politiet mener det er omsatt et betydelig større kvantum narkotika.

• Vesentlige deler av narkotikaen er distribuert til kundene via vanlig postgang.

• Vesentlige deler av betalingen synes å ha foregått ved kryptovaluta, eksempelvis Bitcoin.

Fakta om «Det mørke nettet»:

Det mørke nettet er egne nettverk som er konstruert for å anonymisere brukerne og tjenestene samt vanskeliggjøre lokaliseringen av disse. Det blir stadig vanligere blant kriminelle å bruke det mørke nettet til å handle narkotika, våpen, falske identitetsdokumenter, kompromitterte kredittkort, stjålne varer og seksuelle overgrepsbilder av barn.