En 23 år gammel mann fra Tromsø er siktet for narkotikakriminalitet etter at han skal ha blitt tatt med tre kilo kokain i bagasjen på Galeão-flyplassen i Rio de Janerio i Brasil fredag.

Det bekrefter politiinspektør Yngve Myrvoll, leder for felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning i Troms politidistrikt.

Skjult bunn

- Vedkommende er fra Tromsø, det kan jeg bekrefte. Utover det har jeg ingen opplysninger å dele om saken, sier Myrvoll til Nordlys.

Han ønsker ikke å kommentere mannens alder, men ifølge brasilianske medier dreier det seg altså om en 23-årig nordmann.

Mannen ble pågrepet av brasiliansk politi da han skulle fly til Zürich i Sveits etter at en røntgenmaskin avdekket avvik i koffereten hans. Den brasilianske avisen Globo skriver at det funnet tre kilo kokain gjemt i en skjult bunn i kofferten. Mannen skulle fly videre til Brüssel i Belgia, skriver avisen videre.

Bistand fra UD

Utenriksdepartementet (UD) kan foreløpig kun bekrefte at en norsk borger er fengslet i Brasil. På generelt grunnlag uttaler Ane Lunde, pressevakt i UD, at de kan bistå med ulike praktiske gjøremål i en slik situasjon.

- Vi kan blant annet bistå med tolk, forsikre at de får oppnevnt advokat lokalt på stedet, varsle pårørende og andre praktiske gjøremål. Og dersom nordmenn sitter lenge fengslet, vi vil med selvsyn forsikre oss om at de ivaretas i forhold til menneskerettighetene, sier Lunde til Nordlys.

VG er i Rio de Janerio og har snakket med pressetalsmann Artur Ferreira i det føderale politiet. Overfor avisen opplyser han at 23-åringen foreløpig ikke har sagt noe i politiavhør.

- Han valgte i innledende politiavhør å forholde seg taus og vil ikke avgi noen forklaring før første rettsmøte. Noen dato for dette er foreløpig ikke satt, sier Ferreira.

Nyrenovert fengsel

Videre skriver VG at tromsømannen sitter i José Frederico Marques-fengselet, som ifølge avisen skal være helt nyrenovert og beskrives som et av «de beste» i Rio de Janeiro. Blant øvrige innsatte er eks-guvernør Sergio Cabral og andre personer som skal ha vært involvert i de omfattende korrupsjonssakene som er under opprulling i Rio de Janeiro.

- Han har rett til å være ute hver dag og kan ta imot besøk av familiemedlemmer, opplyser brasiliansk politi til VG.

Brasil har ikke utleveringsavtale med Norge. Ifølge avisen O Dia er 23-åringen er siktet for internasjonal narkotikahandel, en forbrytelse med en strafferamme på inntil 15 års fengsel.