Vil tiltale syv personer etter rekordbeslag av amfetamin

REKORD: 66 kilo amfetamin ble beslaglagt på et hotell i Tromsø tilbake i oktober 2017. Beslaget er det største amfetaminbeslaget som er gjort i Nord-Norge.

REKORD: 66 kilo amfetamin ble beslaglagt på et hotell i Tromsø tilbake i oktober 2017. Beslaget er det største amfetaminbeslaget som er gjort i Nord-Norge. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet har avsluttet etterforskningen etter at 66 kilo amfetamin ble beslaglagt i Tromsø for halvannet år siden.

DEL

Fredag i forrige uke ble saken sendt over til statsadvokaten for påtaleavgjørelse, opplyser Troms politidistrikt i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Her fremkommer det at politiet innstiller på tiltale mot samtlige syv personer som har vært siktet i sakskomplekset, herunder to tidligere advokater i Tromsø i 40-årene.

Ikke utlevert til Norge

To av de siktede oppholder seg ennå i henholdsvis i Tyskland og Spania. De er ikke utlevert til Norge, og er heller ikke avhørt.

– Rollefordelingen har vært en viktig del å få kartlagt i etterforskningen, men vi vil ikke gå ut med det på nåværende tidspunkt, sier Yngve Myrvoll, leder for etterretning, etterforskning og forebyggende virksomhet i Troms politidistrikt.

Til tross for at politiet opplyser at de mener å ha en klar oppfatning av hvilke roller de ulike siktede har hatt, vil ikke Myrvoll kommentere det nærmere.

– Vi ønsker ikke å forskuttere hva som kommer senere i saken. Statsadvokaten skal nå ta stilling til dette.

Saken fortsetter under bildet.

FERDIGE: Politiet har sendt over narkotikasaken til statsadvokaten for påtaleavgjørelse. Her er Einar Sparboe Lysnes (til venstre) og Yngve Myrvoll i Troms-politiet på en pressekonferanse om saken.

FERDIGE: Politiet har sendt over narkotikasaken til statsadvokaten for påtaleavgjørelse. Her er Einar Sparboe Lysnes (til venstre) og Yngve Myrvoll i Troms-politiet på en pressekonferanse om saken. Foto:

Flere partier

I tillegg til rekordbeslaget på 66 kilo amfetamin, gjort på et hotell i Tromsø i oktober 2017, mener politiet at nettverket også står bak innførsel av et parti amfetamin til Tromsø i 2016.

«Etterforskningen, som er gjort i samarbeid med utenlandske myndigheter og andre politienheter i Norge, har avdekket det vi mener er et godt organisert nettverk for innførsel og distribusjon av amfetamin i Nord-Norge», skriver politiet i pressemeldingen.

– Denne gruppa oppfatter vi som godt organisert, der alle har hatt ulike roller og oppgaver i tilknytning til både transport og omsetning, sier Myrvoll.

I tillegg til narkotikakriminalitet ønsker også politiet å tiltale nettverket for overtredelse av den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven. Paragrafen er ment å ramme organiserte, kriminelle grupper i form av samarbeid mellom tre eller flere personer.

En eventuell domfellelse etter mafiaparagrafen vil virke straffeskjerpende med inntil seks års fengsel.

Tysk statsborger

Tidligere har det vært kjent at totalt åtte personer har vært siktet i saken. Nå opplyser politiet at etterforskningen har avdekket en tysk statsborger, de mener har tilknytning til saken. Myrvoll vil ikke opplyse om verken kjønn eller alder på den siktede.

– Vi mener denne personen har vært sentral i bakmannsapparatet. Denne personen oppholder seg i Tyskland, og det kan bli utfordrende med en utlevering til Norge.

– Hvorfor det?

– Det handler om at det er en tysk borger som oppholder seg i Tyskland, og da er det vanskelig med en utlevering.

– Er det en mann eller kvinne?

– Det ønsker vi ikke å si noe om. Det er en person. Denne personen har vært en del av bakmannsapparatet, sier Myrvoll.

To allerede tiltalt

Foruten de syv personene som politiet nå foreslår tiltales, er to personer allerede tiltalt for å ha distribuert amfetamin for nettverket.

«De siktede har etter politiets oppfatning hatt ulike roller i innførsel og distribusjon av amfetamin, og de har hatt roller som er gjensidig avhengig av hverandre for å gjennomføre denne type organisert kriminalitet. Politiet ønsker ikke nå å utdype de ulike aktørers konkrete rolle i saken, eller hva hver enkelt er siktet for», heter det i pressemeldingen.

Jan Christian Kvanik er forsvarer for den ene eksadvokaten som er siktet i saken.

– Min klient har gitt detaljerte politiforklaringer om hva han har gjort galt. Ut ifra hans forklaring er det ikke holdepunkter for at han har deltatt i noen samhandlende gruppe som har forstått ulovlig narkotikavirksomhet. Han har erkjent befatning med 1,9 kilo amfetamin, og har gitt en grundig forklaring om hvordan han ble involvert i det, sier Kvanvik.

– Nå skal siktelsen vurderes av overordnet påtalemyndighet. Slik det fremstår i dag, blir jeg overrasket om de følger innstillingen i sin helhet, legger advokaten til.

40 millioner kroner

Det beslaglagte partiet på 66 kilo amfetamin, utgjør ifølge politiet 264.000 brukerdoser og har en potensiell gateverdi på om lag 40 millioner kroner. Politiet mener at stoffet var ment for salg i Troms og Finnmark.

«Det er etter vår mening den mest omfattende og alvorlige narkotikasak noen gang i Troms politidistrikt. Denne saken er alvorlig med tanke på mengden narkotika og den internasjonale organiseringen», skriver politiet i tirsdagens pressemelding.

Dette er saken

  • I oktober 2017 tok politiet beslag i 66 kilo amfetamin på et hotell i Tromsø. Beslaget er det største som er gjort i Troms noensinne.
  • I forbindelse med beslaget ble en serbisk mann (41) pågrepet. Han har siden sittet varetektsfengslet.
  • I fjor vinter ble ytterligere to menn pågrepet, siktet og varetektsfengslet i tilknytning samme sak. Det dreier seg om en norsk og en tysk mann, henholdsvis 41 og 40 år gamle.
  • 21. juni i fjor slo politiet til mot to advokater i 40-årene i Tromsø. Begge er siktet for grov narkotikaovertredelse. Politiet fikk rettens medhold i å fengsle dem i to uker i full isolasjon. Begge advokatene er siden løslatt, men har ennå status som siktet i saken. De nekter for å ha hatt befatning med beslaget på 66 kilo amfetamin.
  • 22. august i fjor ble to nordmenn i 30-årene pågrepet. De ble dimittert etter avhør, men ble senere tiltalt for å ha distribuert narkotika på vegne av nettverket. Dagen etter ble en tysk mann i 30-årene pågrepet i Barcelona av spansk politi. Mannen er begjært utlevert til Norge, men befinner seg foreløpig i Spania.
  • Politiet mener at det påståtte nettverket står bak ytterligere narkoinnførsel til Tromsø og Nord-Norge, utover rekordbeslaget av amfetamin.
  • 1. februar ble saken sendt til statsadvokten i Troms og Finnmark for påtaleavgjørelse. Da ble det også kjent at en niende person er siktet i sakskomplekset.

Kilder: Nordlys, Troms politidistrikt

Artikkeltags