Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha slutt på trenering

Artikkelen er over 8 år gammel

Senterpartiets Irene Lange Nordahl ber om fortgang for å få i gang flere gruveprosjekter rundt om i landet.

(Siste)

– Nå må miljøvernminister Bård Vegar Solhjell slutte å trenere prosjektene, sier stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sp-representanten fra Troms sikter til regjeringens ferske mineralstrategi, og det faktum at Miljøverndepartementet samtidig vendte tommelen ned for Nordic Minings planer i kommunene Naustdal og Askvoll i Sogn og Fjordane.

– Det slår galt ut når noen har frekkhetens nådegaver i denne saken, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i bransjeforeningen Norsk Bergindustri.

– Bergverksindustrien er en internasjonal bransje. Da er det praksis som teller, ikke de fine ordene, sier hun og gir regjeringen ros for det som skisseres i mineralstrategien.

– Den positive anerkjennelsen av bergindustrien er historisk. Her fikk vi gode løfter, og det var tydelig at dette skulle følges opp i praksis, sier hun.

Men det var det motsatte som skjedde med planene til Nordic Mining.

– Her dreier det seg om det landbaserte prosjektet som er mest utredet. Selskapet har sørget for bred forankring og har snakket med alle. Først fikk selskapet beskjed om at dette var relativt kurant, og bare trengte Fylkesmannens godkjennelse. Men så havnet saken altså på miljøvernministerens bord, og nå blir det altså nye runder, sier Gammelsæter.

Mer trenering?

– Nå frykter vi problemer med de andre prosjektene som står i kø, sier Irene Lange Nordahl og sikter spesielt til prosjektet i Kvalsund i Finnmark.

– Det er stor utålmodighet i Senterpartiet, sier Sp-representanten og etterlyser raskere avklaring og forutsigbarhet for mineralnæringen.

Norske fjorder

Det er oppleggene for sjødeponi som skaper størst motstand i visse kretser.

– Deponi i sjøen er spesielt relevant for Norge, sier Gammelsæter og peker på at norske fjorder er spesielt godt egnet til å lagre avfallet fra gruver.

– Stabiliteten her er god. Det er liten fare for at disse massene kan rase ut eller at det kan lekke ut kjemikalier. Det er knyttet større utfordringer til deponier på land, sier hun.

Gode erfaringer

Gammelsæter innrømmer at bunndyr vil dø når de får stein i hodet.

– Men tre til ti år etter er bunndyrene tilbake igjen, sier hun og viser til gode erfaringene ved Titania-gruven, ved Hustad Marmor og i Sør-Varanger.

– Rana Gruver bruker mineralavfall til å rydde opp i gamle miljøsynder, sier Gammelsæter.

– Vi trenger en virkelighet å forske på. Det må skje gjennom levende prosjekter, og da kan vi vise at sjødeponi er best i praksis, sier generalsekretæren i Norsk Bergindustri. (ANB)

Kommentarer til denne saken