Presset øker mot partene

Streiken i kommunene fortsetter.

Streiken i kommunene fortsetter. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I kommunene streikes det for fullt, selv om tre av fire hovedsammenslutninger i staten har sluttet fred med sin arbeidsgiver.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Fra mandag øker uttaket til 38.000 kommuneansatte.

Partene er ytterst knappe i sine kommentarer. Ingen vil skape forventninger om at kommuneoppgjøret nærmest automatisk vil falle på plass bare fordi staten har inngått avtale med LO Stat, YS Stat og Akademikerne.

Tallmessig er det stadig en betydelig streik i hele landet, selv om mange av de ansatte i departementer, etater og andre deler av forvaltningen møter på jobb igjen mandag. Folk flest merker mer til et sterkt svekket kommunalt servicetilbud.

Administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommunenes organisasjon KS tror ikke på noen stor smitteeffekt og sier det ikke blir snakk om en blåkopi av statsoppgjøret.

– Det er alltid positivt når noe faller på plass, men det er to forskjellige oppgjør i stat og kommune. Nå jobber partene seg gjennom helgen. Oppgjøret dreier seg om økonomi, men også andre tunge temaer. Vi trenger å kunne jobbe i fred og ro, sier Vågeng til NTB.

KS-sjefen kjenner godt til den utbredte oppfatningen om at kommunene faller på plass når statsoppgjøret er i havn. Hun viser imidlertid til at Oslo kommune, som normalt lander sine oppgjør sist, denne gang oppnådde enighet med to av sine fire motparter før noen andre.

– Dessuten er Unio fortsatt i streik i staten. Så bildet er mer sammensatt denne gang, sier hun.

Vågeng vil ikke kommentere spekulasjoner om at mekler Reidun Wallevik ganske raskt vil innkalle partene i kommuneoppgjøret.

– Det har jeg ingen kommentar til. Regelen sier at Riksmekleren må kalle inn partene etter 30 dager. Vi er ikke der ennå, sier KS-sjefen.

Wallevik skriver i en SMS at hun har løpende kontakt med partene, men at hun ikke har noen kommentarer ut over det.

Forhandlingslederen i LO Kommune, Fagforbundets Jan Davidsen, vil overhodet ikke kommentere situasjonen som er oppstått etter avklaringene i statsoppgjøret.

Oppfatningen i Fagforbundet er likevel at det er mekleren som må ta initiativ overfor partene, enten det nå skal kalles sonderinger, dialog, samtaler eller forhandlinger.

Unio framstår som den mest kompromissløse parten i oppgjøret i offentlig sektor og varsler opptrapping blant medlemmene i både stat og kommune. Politi, prester, lektorer, sykepleiere, forskere, meteorologer samt fysio- og ergoterapeuter er blant yrkesgruppene som får økt uttak.

Unio er Norges nest største hovedsammenslutning etter LO med sine 300.000 medlemmer.

En av følgene av nattens enighet i statsoppgjøret er at 103 losbåtførere gjenopptar arbeidet. Dermed blir det ingen bensin- eller dieselkrise. Tankskip kan komme inn til Sjursøya oljehavn i Oslo, og bensinen kan kjøres ut derfra.

– Etter hvert som båter kommer til og får losset, så kommer vi i gang med normal distribusjon, sier generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt til NTB.

Cruisetrafikken vil også komme i gang igjen.

Til tross for vekterstreiken slapp de reisende på Oslo Lufthavn Gardermoen lørdag lange køer og forsinkelser.

– Nå er det normalt i sikkerhetskontrollen. Det er ingen vesentlig kø, opplyste informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen til NTB lørdag formiddag. (ANB-NTB)

Artikkeltags