(Nord24)

Lørdag ble Atle Berge, administrerende direktør i Ølen Betong, stoppet på grensestasjonen i Storskog. Han fikk da beskjed om at han var nektet innreise.

– Grensevaktene ba meg signere noen dokumenter som fortalte at jeg var nektet innreise til Russland, men det nektet jeg, sier Berge til NRK, som først meldte om saken.

Store investeringer

Ølen Betong har investert langt over 100 millioner i sin fabrikk i Murmansk. Her har de blant annet flere kontrakter med en underleverandør til Yamal-utbyggingen.

De skal levere betong for flere hundre millioner kroner til RusslandI forrige måned ble Berge arrestert av sikkerhetstjenesten FSB.

– Jeg fikk da en rekke påstander rettet mot meg – som ikke var så lett å forholde seg til. Det er bare å avvise det. Jeg fikk trusler som jeg ikke visste om var reelle eller bare et pressmiddel, sier Berge til NRK. Han ble beskyldt for «informasjonsinnhenting».

Rakett gjennom veggen

Berge har også tidligere opplevd trusler. I 2014 fikk bedriften en rakett(!) gjennom veggen.

LES OGSÅ: Norsk bedrift i Murmansk fikk rakett gjennom veggen

Berge har bodd i Russland i åtte år. Han oppholder seg nå i Kirkenes, hvor han kan gjennomføre møter med sine russiske ansatte som kommer over grensa.

Berge frykter arrestasjonen og innreisenekten kan være en del av en prosess for å ta fra Ølen kontrollen over fabrikken.

– Det er jo ikke slik at russerne kan storme selskapets kontorer med spesialstyrker og ta over. Men jeg frykter at det kan ligge flere ting bak, og at det kan komme flere tiltak, sier Berge til NRK.

Berge er toppsjef og eier i Ølen Betong Gruppen AS. I 2008 satset de i Russland, etter at Snøhvit åpnet dører. De eier store eiendommer i Murmank, med hovedanlegg hvor det produseres betongelementer, verksted og grustak med reserver for mange års drift.