(Siste)

Partene møtes til nye forhandlinger hos Riksmekleren lørdag etter den meget klare oppfordringen fra Bjurstrøm fredag kveld.

- Partene har ansvar for konflikten. Det er ikke sånn at man bare kan snu seg til staten og forvente at staten rydder opp når man selv ikke klarer å bli enig. Det er de som må rydde opp, og det har jeg gjort klart for dem, sa Bjurstrøm etter et kvarter langt møte på sitt kontor med arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF) og de streikendes representanter fra Industri Energi, SAFE og Lederne.

Hun legger til at det er hennes jobb å følge med på situasjonen, men presiserer:

- Det betyr ikke at jeg er innstilt på å bare få i fanget at jeg skal løse dette. Meningen med dette møtet var å få partene til å forstå at de skal leve sammen, også etter denne konflikten. Det er grunnleggende for hele vår modell, og det må de ha i bakhodet når de nå igjen skal snakke sammen, sier Bjurstrøm til NTB.

Ser ingen løsning

Leder Leif Sande i Industri Energi er fornøyd med at det blir nye runder, men sier også at han ikke ser konturene av noen løsning.

- Nei, jeg ser ikke hvordan vi skal klare å løse dette. På den annen side; det er rart med det, hvordan ting kan komme i bevegelse dersom en bare rikker seg litt, sier han til NTB.

Han legger til at han ikke er innstilt på å komme tilbake til medlemmene med en løsning som ikke blir tatt godt imot der.

Klare meldinger

Både Sande og leder Hilde-Marit Rysst i SAFE opplevde at Bjurstrøm nærmest refset OLF.

- Det er positivt at hun ga dem så klar beskjed om at det ikke bare er å sette i gang en storstilt aksjon og så håpe at myndighetene skal ordne opp, sier Sande.

- Statsråden har sett at OLF har forsøkt å bruke henne som en brikke i et spill. Hun sier nå klart fra at spillet kan ha tvungen lønnsnemnd som en utgang, men at vi ikke er der ennå, sier Rysst.

Administrerende direktør Gro Brækken i OLF sier at hun opplevde Bjurstrøms beskjed som en melding til begge parter og ikke som en kritikk mot lockout-varslet.

- Etter tolvte dagen med streik så vi ingen annen løsning, og da er det slik spillereglene er - en lockout er vårt virkemiddel. Samtidig vil jeg si at vi er veldig motivert for å finne en løsning, sier Brækken til NTB. (ANB-NTB)