(Siste)

Samtidig tilbyr de sluttpakker som innebærer at 58-åringer kan tre ut av arbeidslivet.

Tidligere denne uka ble det klart at 209 Statoil-årsverk i Norge skal settes ut til eksterne leverandører. De som mister jobben, har ifølge Dagens Næringsliv fått følgende valg: Ansatte mellom 58 og 62 år kan gå av med pensjon og få utbetalt tilsvarende 66 prosent av lønnen fram til ordinær pensjonsalder. Ansatte som tar imot jobbtilbud hos en av de tre nye tjenesteleverandørene får inntil en årslønn i overgangsbonus. De som tar sluttpakke, får inntil to årslønner i tillegg.

– Vi ser det er et virkemiddel vi vil ta i bruk der det er en god løsning for den enkelte, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. til avisen

Sluttpakker hos Statoil har vært kritisert tidligere, både fordi de koster selskapet mye og fordi de medfører at kompetanse trer ut av arbeidslivet for tidlig, i strid med myndighetenes ønsker. Da Statoil overtok Hydros oljedivisjon i 2007 tok 2.100 ansatte over 58 år sluttpakke, noe som kostet selskapet 8,4 milliarder kroner.

Hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård i Lederne i Statoil har vondt for å skjønne at Statoil kan tjene penger på både å betale for tjenestene fra eksterne leverandører og betale ut gullpakker. (ANB-NTB)