Studentenes oppfinnelse skal redde liv

Halvor Wold fra Salangsverket i Salangen leder utviklingen av et helt nytt hjelpemiddel som kan gi stor samfunnsmessig gevinst.

Halvor Wold fra Salangsverket i Salangen leder utviklingen av et helt nytt hjelpemiddel som kan gi stor samfunnsmessig gevinst. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dermed sluttet studentene på skolen og startet egen bedrift.

DEL

Årlig dør 50 nordmenn i fall i trapper. Nå kommer et revolusjonerende produkt som skal senke dødstallene, skriver fremover.no.

Det er Halvor Wold (27) fra Salangen som leder prosjektet. Han er tilbake til Trondheim igjen etter jule og nyttårsfeiring i hjembygda.

I Trondheim fortsetter utviklingen av det som går under navnet Assistep.

Eventyr

Wold er daglig leder for et lite eventyr i Trøndelag.

Sammen med tre medstudenter har han startet eget firma for å jobbe videre med trappehjelperen.

Ut av skolen

De fire satt alle på skolebenken på NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim da de fikk i oppgave å lete etter potensielle forretningsideer. Et tips om at mange eldre sliter i trapper og at det er dødsfall og store samfunnskostnader (En rapport viser 2,6 milliarder i årlige samfunnskostnader i Norge) knyttet til rundt 30.000 årlige fallulykker i trapper fikk elevene til å starte utviklingen av et helt nytt produkt.

Nå har de gått ut av skolen og driver firmaet Assitech AS der Halvor Wold er daglig leder. Det finnes ikke maken til produktet de nå utvikler.

– Vi har patentert det allerede, sier Wold som også har fått Innovasjon Norge med på laget der det skal satses kommersielt på det tyske markedet for å sjekke ut interessen utenlands.

Trening

Målet med produktet er klart. Det skal få ned fallulykker og dødstall, og det skal gjøre det mulig for eldre å bo lengre hjemme og også holde seg i bedre form.

– Målgruppen er folk med funksjonsvansker, og det er et mål at disse også skal gå i trappene. Det finnes heiser og det finnes stolheiser. Men vi ønsker at folk skal gå i trappene. Det gir en treningsgevinst. Det er for lengst dokumentet at hjemmeboende eldre som holder seg i aktivitet har store helsegevinster og lever lengre, sier Halvor Wold.

Trapper opp

Man kan si det slik at han styrer et prosjekt som ønsker å trappe opp trappegåing. Produktet er enkelt og greit at det monteres en skinne ved trappens gelender. På denne skinnen monteres det et håndtak som man holder seg i både når man går opp og når man går ned. Man skyver den foran seg med å gjøre en enkel vippebevegelse som går opp og ned av en låsemekanisme. Skulle man være i ferd med å falle på tur ned trappen, vil denne låsemekanismen forhindre fallet. Et mekanisk prisnipp gjør trappebruken sikker.

– Det er en spennende tid nå. Det er et behov for et produkt som skal gjøre trapper tryggere å bruke, særlig for å unngå skader og for at eldre skal kunne bo hjemme lenger. Vi regner med at produktet skal være klart for markedet om tre måneder, sier Wold.

Lovende

Han og medstudentene som nå altså er bedriftseiere har snakket med mange brukere og sjekket markedspotensialet under utviklingen av produktet. Så langt ser alt svært lovende ut.

– Det er jo litt spesielt at det vi gikk i gang med under studiene nå er blitt arbeidsplassen vår. Lykkes vi med det vi holder på med nå, blir det nok helt sikkert utvikling av flere produkter, sier Wold.

– Og kanskje blir dere rik av det?

- Haha, målet er ikke å blir rik, men selvfølgelig, slår dette an så kan jo det bli en bieffekt, sier en smilende salangsværing.

Artikkeltags