De puster inn og ut like hyppig som før, men nå er sigaretten og røykeplasteret erstattet med drikkeflaske og pulsmåler.

De har personlige treningsmål, jogger, sykler eller går på ski til jobb, og er opptatt av en sunt arbeidsmiljø.

De representerer den nye sjefstypen i nord.

Johaug og Bjørgen

Grete Ovanger i ASKO Nord har sågar blitt tilbudt treningsturer med de ferske OL-medaljørene Therese Johaug og Marit Bjørgen, gjennom sponsorprogrammet i Norgesgruppen.

– Vi har hatt flere foredrag med dem om hvordan vi skal trenes og motiveres, sier Ovanger, som selv er over gjennomsnittlig aktiv.

– Jeg trener mellom fire og fem ganger i uka. Det har jeg behov for, for å mestre jobben bedre, sier hun. Treninga skjerper hodet og ruster kroppen for tøffe oppgaver på jobb.

– Jeg synes selv at jeg får mye overskudd av det å trene. Da klarer man lengre dager. Jeg har også blitt flinkere til å ta med meg joggeklær og sko på tur, sier Ovanger.

Hun styrer stort sett unna konkurranser.

– Jeg konkurrerer mest med meg selv, sier hun.

Startet løpenettverk

Thomas K. Føre er løpeglad leder ved Tromsø-kontoret til Aker Solutions. I 2011 startet han løpenettverket Northern Runners, som i dag teller over 1.400 medlemmer på Facebook. Han blogger om løpingen og setter seg personlige mål etter «føre var»-prinsippet.

– Jeg har min egen HMS-forpliktelse for 2014, hvor jeg har satt meg som mål å være i aktivitet i fem timer i uka. Det er et mål jeg ligger godt an til å nå, sier Føre.

Gjennom Northern Runners har han funnet motivasjon til å slå egne rekorder.

– Det har gått fra nye pers’er på mila via halvmaraton til maraton, og deltagelse på Ultraløpet til Midnight Sun Marathon fra Snarbyeidet til Bønntua. Jeg liker å prøve nye ting og tøye grensene, sier Føre. Han bruker også treningen for å takle en utfordrende hverdag som toppleder, og er ikke redd for at det blir for mye fokus på konkurranse.

– I en bedrift som er konkurranseutsatt, er det nødvendig å være skjerpet. Det at man lar seg inspirere til å konkurrere på fritida er med å skjerpe appetitten, mener Føre.

Sorterer tankene

Direktør Rolf Skatteboe i Kongsberg Satellite Services (KSAT) sier han trener fem-seks ganger i uka. Han både sykler, jogger og går på ski.

– Jeg er i ålreit form og trener mye, men det er fordi jeg vet at man er nødt til å trene for å takle en hverdag med mye reising, sier Skatteboe.

– For egen del bruker jeg gjerne en lang løpetur på halvannen time til å rydde i hodet og tenke på strategiske ting.

– Du sorterer litt i universet?

– Ja, det kan du si!

Den gylne middelvei

Konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge er ingen fanatiker, men setter sin ære på å ligge sist i feltet.

– Jeg er veldig glad i å holde meg i aktivitet selv, riktignok på lavt nivå. Jeg går skirenn og springer mosjonsløp, men jeg er stort sett sist i feltet. Jeg var aktiv som ungdom, men så ble jeg slappere i noen år. Nå trenger jeg å trene for å takle jobben som leder, sier Janson.

– Har du inntrykk av at andre toppledere er opptatt av trening?

– Jeg synes mange er opptatt av det. Mange er virkelig superspreke, og jobber med å ta merker i Birken, og så har du noen sånne som meg, som representerer bredden.

– Det er mye fokus på trening og helse, og det er bra, men jeg tror det er greit med ledere som er sist i feltet også. Da er det ikke så farlig. Jeg gikk Marcialonga, men brukte en hel dag, sier den sedvanlig joviale banksjefen.

Nordnorsk mester

Rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, sier til Nordlys at hun hadde større ambisjoner på egne vegne i sine yngre dager.

– Jeg gikk massevis på skirenn da jeg var yngre, og jeg har vært nordnorsk mester i langrenn, men jeg har ikke sånn behov for å gå konkurranse nå lenger. Nå sykler og går jeg på ski til jobb. Jeg bor sånn til sør på Tromsøya, at jeg kan ta lysløypa til jobb, sier Husebekk.

Hun er ellers ganske samstemte med sine treningsivrige leder-kolleger:

– Jeg har veldig tro på at fysisk aktivitet gjør en bedre i stand til å utføre jobben!