Refser nordnorske politikere

REFSER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre refser nordnorske politikere for manglende vilje til samarbeid. Han savner sterke politiske stemmer fra nord, i ei tid da Nord-Norge er inne i en rivende utvikling. Samtidig roser han næringslivet og kunnskapsmiljøet i nord.

REFSER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre refser nordnorske politikere for manglende vilje til samarbeid. Han savner sterke politiske stemmer fra nord, i ei tid da Nord-Norge er inne i en rivende utvikling. Samtidig roser han næringslivet og kunnskapsmiljøet i nord. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Utenriksminster Jonas Gahr Støre i eksklusivt intervju: Savner sterkere nordnorske stemmer som kan opptre samlende. SI DIN MENING: Bør nordnorske politikere i sterkere grad opptre samlet utad?

DEL

LONGYEARBYEN (Nordlys): -Når jeg reiser her nord møter jeg en mye mer offensiv holdning fra næringsliv og kunnskapsmiljø enn jeg gjør fra nordnorske politikere. Det hadde styrket landsdelens profil om man også kunne sende omforente, felles politiske budskap!

Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nordlys. Han legger ikke skjul på at han savner sterke politiske stemmer fra nord, stemmer som kan trekke de lange linjene i ei tid da landsdelen er inne i en rivende utvikling.

Fylkespolitikere

- Jeg ønsker en åpnere og tettere kommunikasjon med nordnorske politikere. Om visjonene, prioriteringene og gjennomføringene. Jeg har sagt siden 2005 at jeg har forståelse for at det, i nord som i sør, er en viss konkurranse mellom kommuner og fylker, om lokaliseringer og prioriteringer. Men ut over det: det styrker en landsdels profil om de politiske organene også kan sende omforente, felles budskap, sier Støre.

- Jeg har ikke noe med hvordan dette skjer, men jeg registrerer at en erfaren observatør som Ivan Kristoffersen etterlyser politikken fra nord. Da retter jeg søkelyset mot nordnorske fylkes og kommunepolitikere, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ SJEFREDAKTØR ANDERS OPDAHLS LEDER: Refs som fortjent

Landsdelsutvalget

Han skryter av universitetene, høgskolene og det øvrige kunnskapsmiljøet i nord. Næringslivet har også en offensiv holdning til nordområdesatsingen. Mye mer enn politikerne i nord.

- De peker ofte mot hverandre, eller så peker de sørover. Jeg er fullt oppmerksom på sentraliseringens krefter, men for å endre på disse må det komme klarere og mer samlede røster nordfra, mener Støre.

Han har fått med seg at Landsdelsutvalget er nedlagt, men sier det ikke vil være riktig av ham å kommentere det.

- Hvis fylkespolitikerne i nord sier de ikke har behov for utvalget, går jeg ut fra at det er en realitet. Men jeg spør: er det gjort nok felles arbeid for å trekke de store linjene mellom det politiske miljøet, næringslivet og kunnskapssatsingen ved universiteter og høgskoler i nord? Vi får ikke ut hele det store potensialet her uten en nettverkstenking, sier Støre.

Etablerer møteplass

- Tanken må være at dette er noe som alle vinner på, og ikke for å sjalte ut noen, mener Støre, og bruker Ofotbanen som eksempel.

- Potensialet for økt trafikk mellom øst og vest via denne banen er stort og det er bra for hele landsdelen. Men hvis tanken er at dette står i motsetning til en jernbane til Skibotn, ja da snakker man seg selv ned i stedet for opp, mener utenriksministeren.

- Har du skapt slitsomt mange forventninger med nordområdesatsingen?

- Nei, jeg blir oppstemt av forventninger. Det betyr utålmodighet og ambisjoner. Men jeg har som prinsipp at jeg ikke tar ansvar for andres forventninger, det må de gjøre sjøl. Av og til kan man få en følelse av at noen forventer at regjeringen skal komme med alle løsningene. Men krisepakkenes tid er forbi. Jeg har reist i sju år her nord, og det er ikke pakkeløsningene jeg hører om når jeg snakker med folk. Det er alle mulighetene. Tenk bare hvilken kjempenæring marin bioprospektering kan bli her i landet, sier Støre, som nå har innkalt fylkestoppene i Nordland, Troms og Finnmark, samt sametingspresidenten til et møte. Han vil opprette en møteplass for politiske diskusjoner om nettopp nordområdene.

- Vi trenger å snakke om temaer som er felles.

Artikkeltags