Økte kullproduksjon

Artikkelen er over 6 år gammel

Fikk overskudd på 83,6 millioner kroner.

DEL

Store Norske Spitsbergen Kulkompani økte kullproduksjonen i andre kvartal. Overskuddet før skatt i kvartalet ble 83,6 millioner kroner, mot et underskudd på 178,1 millioner kroner i samme periode i fjor.

Bedre produksjonsforhold

Hovedårsaken til økningen er bedre produksjonsforhold i Svea Nord?gruven og at flaskehalser i produksjonen er fjernet, heter det i en pressemelding fra Store Norske.

Kullreservene i Svea Nord nærmer seg slutten, og den gjenværende produksjonen i denne gruven har et høyere steininnhold enn tidligere. Dette gjør det nødvendig å rense kullet som tas ut fra gruven, noe som tidligere har ført til tekniske problemer og tidvis produksjonsstans. En rekke tiltak på renseverket har gitt mer stabil drift i andre kvartal og dermed mulighet for å prosessere større volumer.

Årets første kvartal ble preget av driftsproblemene, slik at Store Norskes resultat før skatt etter første halvår er minus 7,4 millioner kroner, mot minus 221,9 millioner kroner i første halvår 2012.

1,2 millioner tonn kull

Årsproduksjonen av kull i Svea Nord var cirka 1,2 millioner tonn kull i 2012. På det høyeste har årsproduksjonen vært over fire millioner tonn. I 2008 var omsetningen over tre milliarder kroner og årsresultatet 881 millioner kroner, mye takket være de høye kullprisene som var da. I dag er kullprisene på et mye lavere nivå.

- Kullprisen er fortsatt på et lavt nivå, og usikkert hvordan den vil utvikle seg i tiden som kommer, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

Store Norske har derfor iverksatt omfattende kostnadsreduksjoner i hele selskapet. Som en del av tiltakene er antall ansatte i ferd med å bli redusert fra 385 til vel 300 medarbeidere. Reduksjonen skjer både ved naturlig avgang og gjennom oppsigelser.

Artikkeltags