Konsulentfirmaet COWI fra Tromsø kapret en kontrakt verdt opp til fire millioner kroner med Fred. Olsen Renewables.

I tilbudskonkurranse med åtte andre aktører fra blant annet Tyskland, Sverige, Danmark, Finland og England, leverte tromsøfirmaet det beste anbudet for å sette opp et 80 meter høy målemast.

Den skal måle vindressursene i området Falesrassa i Kvalsund kommune i Vest-Finnmark.

- Vi er veldig fornøyd med å få kontrakten, sier avdelingsleder for COWI, Øystein Dale til Nordlys.

Satser på energi

COWI er et konsulentfirma innenfor bygg og anlegg, men satser mer og mer på energi.

- Dette er en del av den økende energisatsingen vår, opplyser Dale.

Prosjektleder for Fred. Olsen Renewables, Bjørn Blix, er glad for å konstatere at et nordnorsk firma nådde opp i konkurransen.

- Vindkraftindustrien blir ofte kritisert for å ikke generere verdier i lokalsamfunnet, men dette er et stjerneeksempel på at en lokal bedrift kan nå opp i internasjonal konkurranse, forklarer Blix overfor Nordlys.

- Vi er glad for å finne et avansert miljø for vindmåling i Tromsø og håper på samarbeid ved flere av våre prosjekter i områder med kaldt klima, legger han til.

Vindmøllepark

Bakgrunnen avtalen er at Fred. Olsen Renewables 11. januar 2013 fikk konsesjon fra NVE for 180 megawatt vindkraft i området.

Produksjonen skal tilkobles sentralnettpunktet Skaidi og vil forbedre forsyningssikkerheten mot petroleumsindustrien i Hammerfest.

- Om vi bruker de største vindmøllene vil det bli 60 vindmøller som med vingespennet er 130 meter høye. Om vi bruker noen som er mindre vil det bli flere, opplyser Blix.

Det er her COWi kommer inn i bildet. Målingen skal nemlig bidra til å velge rett vindmøllestørrelse.

- Analysearbeidet er svært avansert og kan sammenlignes med presisjonen som man finner innenfor oljeindustrien. Akkurat som man ikke bare kan borre hvor som helst, må vindmøllene plasseres på nøyaktig rett plass, forklarer prosjektlederen.