Onsdag kom meldingen om at Arbeiderpartiets programkomite ønsker å konsekvensutrede oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja de neste fire årene. 16 av 17 medlemmer i programkomiteen stemte for forslaget. Leder i programkomiteen, Helga Pedersen, sier at dette ikke nødvendigvis betyr at de vil åpne opp for oljevirksomhet., men innrømmer imidlertid at de nå sender et kraftig signal om nettopp det.

LES MER: Ap et skritt nærmere olje-ja i Lofoten

- Ingen nordlending i verden bør være med på dette

Programkomiteens innstilling skaper nå sterke reaksjoner fra flere hold. Krassest av alle er stortingskandidat for Troms SV, Torgeir Knag Fylkesnes.

- Kunnskapsinnhentingen viser at fortsatt er like risikabelt for kysten å åpne for borring. Det nye er at kun 3,5% av alle arbeidsplassene dette vil skape vil havne i Nordland og Troms. Dermed bør ikke bare alle som er opptatt av miljø gå mot dette, ingen nordlending i verden bør være med på dette, sier Fylkesnes, og fortsetter

- Hadde det vært olje i helvete hadde Statoil ønsket å konsekvensutrede det. Vi må lytte til de som kan havet. Og alle, fiskere, Polarinstituttet, Klima- og forurensningsdirektoratet og Havforskningsinstituttet, mener dette er for risikabelt. De sier det er som røyke under graviditeten, antakeligvis går det helt greit, men det er ikke å anbefale, sier han og avslutter slik:

- Valget er enkelt, skal Nord-Norge være et verktøy for de store oljebransjen eller skal vi bygge fremtiden på nordlendinger og bærekraftige løsninger.

Arbeiderpartiet vil ikke tjene på dette

Leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Bjørn Kjensli, uttrykker stor skuffelse over programkomiteens innstilling.

- Vi er dypt skuffet over at et så stort flertall i programkomiteen ikke lytter til tilrådningene fra de faglige etatene. Her har det vært innhentet kunnskap over mange år, og ekspertene fraråder fortsatt åpning, sier Kjensli, som videre mener at innstillingen mangler ansvarlighet.

Han tror heller ikke at Arbeiderpartiet vil tjene stemmer på innstillingen til programkomiteen.

- Det er ikke noe folkekrav fra nord om åpning av disse områdene, og det er særlig i nord motstanden mot oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja står sterkest.

- Skjødesløs forvaltning

Naturvernforbundet i Troms mener at hvis Arbeiderpartiet lander på denne innstillingen, viser de seg som fullstendig upålitelig i nordområdene.

- Det taktiske politiske spillet deler av Ap har drevet i lag med politiske medspillere og petrobransjen har vært lett å gjennomskue. Dersom Ap lander på dette på partiets årsmøte, viser Ap seg som fullstendig upålitelig i nordområdene, sier nestleder Ragnhild Sandøy, som nå varsler kamp mot det de kaller uforstand og skjødesløs forvaltning.

- De som kalkulerer med at flertallet gir blaffen, eller at vern om naturen står svakt, tar feil. Det er valgår i 2013. Følg med! Bare vent!