Gå til sidens hovedinnhold

Disse aktørene står klar til å flytte inn på Olavsvern

Artikkelen er over 8 år gammel

De nye eierne mener fremtiden ser lys ut etter gårsdagens overtakelse av den tidligere marinebasen.

– Det er en lovende start!

Det konstaterte Gunnar Wilhelmsen da han og de andre nye eierne av den nedlagte marinebasen i går formelt overtok eiendommen fra Skifte eiendom.

Det var i februar i år det ble klart at forsvarsanlegget Olavsvern var solgt for 38,1 millioner kroner til en gruppe investorer med forankring både lokalt i Tromsø og på Vestlandet. Gunnar Wilhelmsen fortalte da at målet med kjøpet var å utvikle anlegget til et industriområde primært med tanke på den voksende petroleumsbransjen i nord.

Allerede ved den formelle overtakelsen er det så godt som klart at den første oljeaktøren er i boks.

LES MER: Fikk prisavslag på 66,9 millioner for Olavsvern

LES MER: Han vil kjøpe "Bond-skurkenes drømmested".

Overtar anlegg

– Vi har inngått en intensjonsavtale med et oljeselskap som skal overta bunkringsanlegget, forteller Wilhelmsen.

Avtalen skal formelt styrebehandles i oljeselskapet 22. august.

De nye eierne har også andre aktører klare som leietakere. Blant annet skal bemanningsbyrået Adecco leie boareal til bygningsarbeidere som skal jobbe på universitetsområdet.

Totalt har Olavsvern en overnattingskapasitet på 150 personer.

– Vi har også fått mange henvendelser fra aktører som er interessert i å leie haller, men vi har vært noe avventende. Vi har jo ikke begynt ennå – men nå er leietakere hovedprioritet, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Slik vil de utnytte Olavsvern

Enormt anlegg

Den gamle marinebasen er enorm. Wilhelmsen anslår at tomta tilsvarer rundt 150 fotballbaner. Bygningsmassen – med fjellanlegg, administrasjon, kontorbygg, kantine og «hotellrom» er på til sammen 38.000 kvadratmeter.

I fjellanlegget er det en lang rekke verkstedhaller av ulik størrelse. Mest imponerende er den 340 meter lange ubåtdokken, som de nye eierne mener er perfekt til å ta inn båter for reparasjon. Den skal også etter planen brukes til testing av teknisk undervannsutstyr.

Selv om basen er gigantisk slik den framstår i dag, er det ikke nok for eierne i Olavsvern Group.

De planlegger allerede nå å utvide med 70100 meter ny kai samt nye, store utearealer. Planen er å ta ut store mengder stein, som så skal fylles ut i sjøen. Wilhelmsen anslår en utvidelse av flatt uteareal tilsvarende åtte fortballbaner.

Det er gjort milliardinvesteringer på Olavsvern siden basen ble etablert på 1960-tallet, men anlegget fikk en prislapp på «bare» 105 millioner da det ble lagt ut for salg i fjor.

Gunnar Wilhelmsens selskap Triko vant budrunden, som altså aldri var i nærheten av prisantydning.

– Vi er fornøyde med å ha funnet en eier som ville utvikle anlegget videre, og ikke minst at det er en eier som ønsker å skape utvikling for regionen, sier seksjonssjef i Skifte eiendom, Trond Eliassen.

SE BILDER FRA OLAVSVERN: Passende eiendom for en superskurk?

– I grevens tid

Gunnar Wilhelmsen fastslår at det store målet er å skape aktivitet og arbeidsplasser lokalt.

– Vår målsetting er å skape mange kompetanse- og industriarbeidsplasser.

Wilhelmsen mener utviklingen innen petroindustrien byr på store muligheter i nord. Han viser til at de totale leveransene til oljeindustrien nådde 30 milliarder kroner i 2011, hvorav tre milliarder gikk til leverandører i nord. Av dette leverte Tromsø-regionen varer og tjenester verdt 300 millioner.

I 2022 skal verdien av leveransene ha økt til hele 300 milliarder kroner, hvorav 75 milliarder er ventet å tilfalle aktører i nord.

Wilhelmsen mener Olavsvern ikke vil bli noen trussel for den nye industrihavna på Tønsnes.

– Hvis vi for eksempel sammenligner med Bergen, så er det mange baser der. Olavsvern kommer dessuten i grevens tid, ettersom Tønsnes ikke er ferdig ennå. Vi tetter et tidsrom som er viktig slik at Tromsø kan være med på et framtidig oljeeventyr.

Kommentarer til denne saken