Dette kan bli den neste store eksportvaren fra Norge til Russland

Artikkelen er over 6 år gammel

Norsk teknologi kan fylle stort behov i Russland. Se video!

DEL

MOSKVA (Nordlys): Hittil har sjømaten vært Norges suverent største eksportvare til Russland. Helseteknologi kan bli det neste store. Det spår Innovasjon Norge sin mest rutinerte kvinne i Moskva, Ljubov Bykhova. Russland skal investere milliarder i medisinsk-teknisk utstyr de kommende årene, for å ruste opp 5.500 sykehus og klinikker over hele landet. Norske bedrifter har det som skal til for å kapre store kontrakter, mener Bykhova.

Etterspurt teknologi

Det er en kald Moskva-morgen i Dobryninskij pereulok nummer 4 når Bykhova tar Nordlys med på en reise gjennom 17 års erfaring i embetsverket, fra den spede starten med sjømat i 1996 til dagens mer varierte handelssamarbeid. Nå brenner hun for helseteknologi.

– Den norske teknologien innen medisinsk utstyr er unik i verdenssammenheng. Derfor regner russiske distributører Norge for å være et innovasjonsland innenfor helseteknologi. Selv om norske selskaper er små, blir de tatt på alvor.

– Dere vet ikke selv hvor langt framme dere er innen helseteknologi, sier Bykhova til Nordlys.

Helsereform i Russland

Hun har 15 norske teknologiselskaper i sin «portefølje». Selskaper som potensielt kan gjøre det stort i Russland.

– 70 til 80 prosent av vår teknologi innen helsevesenet er moden for utskifting. Det foregår en stor modernisering av det russiske helsevesenet og russiske myndigheter er den største kjøperen (se fakta). De er klare til å kjøpe dyre verktøy, sier Bykhova.

– Norske selskaper har teknologien og produktene, og tilliten er høy. Helsevesenet i Norge har et godt rykte i Russland. Helseteknologi er en sektor vi foreløpig har hatt lite å gjøre med, men som kommer i tida framover, bekrefter regiondirektør Dag Ivar Devik Brekke for Innovasjon Norge i Russland.

Brekke styrer et kontor med 12 ansatte i Moskva. I tillegg har Innovasjon Norge to ansatte i St. Petersburg.

Fisk fortsatt størst

Selv om helseteknologi har et stort potensiale, er det utvilsomt sjømat som er Norges største eksportartikkel til Russland.

I 2013 eksporterte Norge sjømat til Russland for 6,6 milliarder kroner.

– Trailerne med fisk til Russland sørger for en jevn strøm av inntekter, konstaterer Brekke.

Han skjønner skepsisen norske bedrifter har til å gå inn i det russiske markedet, men mener gevinsten kan være høy.

– Russland er steinrikt på ressurser, har lav gjeld og positiv handelsbalanse. Betalingsviljen her i Moskva er høyere enn man forestiller seg. Den skandinaviske renheten, naturen og villheten er noe som selger. Sjømatnæringa er flinke til å utnytte dette i markedsføringa.

LES OGSÅ: - Mens alle andre land skummer fløten, graver dere i dritten

Moods of Norway-ønske

– Er det noen som kunne ha utnyttet dette markedet og betalingsviljen bedre?

– Alle med produkter som passer inn i russernes positive bilde av norsk natur og kultur. Norske imageprodukter knyttet til mote, fritidsklær og utstyr har gode muligheter.

– Hvilken norsk bedrift skulle du gjerne ha sett i Russland?

– Moods of Norway. Det er en bedrift som vi gjerne skulle ha sett her. Norske fjorder, mannfolk på hesteryggen, rosa traktorer og Eurovision-glam treffer Russland veldig godt. Det er et bryllup laget i himmelen, sier Brekke.

Fakta


* I 2011 lanserte president Vladimir Putin en helsereform til 300 milliarder rubler (cirka 60 milliarder norske kroner).

* En viktig del av reformen var kjøp av medisinsk-teknisk utstyr til landets tusenvis av sykehus og klinikker.

* Om lag 5.500 sykehus og klinikker trenger moderne medisinskteknisk utstyr.

* 3.500 sykehus skal rustes opp.

* 107 nye medisinske fasiliteter skal bygges. n Moderniseringsprogrammet fortsetter også framover. Ifølge Innovasjon Norge skal 600 nye milliarder rubler bevilges over statsbudsjettet de kommende årene.

(Kilder: Ria Novosti, Wikipedia, Innovasjon Norge)

Fem gode råd

Innovasjon Norges har flere råd til de som vil satse i Russland.

– Stereotypien er at Russland er et farlig land. Jeg opplever ikke at det er det, sier regiondirektør Dag Ivar?Devik Brekke i Innovasjon Norge i Russland.

Han vil gjerne drepe noen myter, og har samtidig disse rådene til bedrifter som vil satse i Russland.

* Vær tålmodig. – Det kan ta et år eller mer å starte opp i Russland, litt avhengig av hvilken bransje vi snakker om.

* Søk hjelp tidlig. – Vi får av og til henvendelser fra bedrifter som med fordel kunne ha tatt kontakt med oss på et tidligere tidspunkt. Vi yter ikke juridisk bistand, men vet litt om fallgruvene. Å hyre advokathjelp i Moskva er ikke billig. Det er verdt innsatsen å hente noen gode råd på forhånd.

* Behersk språket, eller bruk noen som kan det. – Språk og kultur er de største hindrene. Det er fortsatt sånn at ganske få i dette landet snakker engelsk.

* Vær kritisk. – Mye er skrevet om norsk naivitet. Jeg opplever mye sunn skepsis og forsiktighet, men vi har kanskje med oss en allmenn oppfatning om at hvis noe går galt, så rykker det inn en tredjepart og ordner opp. Du kan ikke forvente at noen kommer og rydder opp etter deg her i Russland.

* Vurdér Moskva. – Russland er et veldig sentralisert samfunn. Bedrifter som kun ser mot Nordvest-Russland kunne med fordel ha sett mot de store byene. Moskva er et stort marked i seg selv, og kan være et naturlig sted å starte.

Artikkeltags