Gå til sidens hovedinnhold

Denne dama er norsk laks sitt ansikt i Russland

Artikkelen er over 7 år gammel

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få jobbe i Russland.

MOSKVA (Nordlys): Iført det moskovittiske standardantrekket sort kåpe med tilhørende rød skinnveske, går Ingrid Dahl Skarstein (28) fra Vadsø nedover Bolsjaja Sadovaja-gata i Moskva en sein september formiddag. Hun er Norges fiskeriutsending til Russland. I ung alder. Etter tre år for Sjømatrådet i Tromsø, flyttet hun hit for to måneder siden.

Til millionbyen Moskva.

Jobben er å markedsføre norsk laks, sild og ørret. Hun skal sikre at Russland forblir det viktigste markedet for norsk laks. Intet mindre.

- Det er mye jobb, men det er veldig artig, sier Skarstein til Nordlys.

Brenner for silda

Vi svinger inn Malaja Bronnaja-gata og rusler langs Patriark-dammen, stedet hvor en av verdenshistoriens mest kjente romaner – Mesteren og Margarita av Mikhail Bulgakov – begynner. Russland er kultur. Også matkultur. Norges sjømatråd bruker 21 millioner kroner i året på markedsføring i Russland. 14 millioner kroner på laks, seks på sild og én på ørret.

Laksen er én ting. Ingrid brenner for silda.

- Det finnes Instragram-trender hvor gamle ting ser kult ut. Hvorfor skal ikke sild og dill bli kult blant de unge? Vi må spille på lag med tradisjonene. Det tradisjonelle er trendy i dag, sier Skarstein. Sild, potet, løk og vodka, eller sild i salat. Russerne elsker sin sild.

Bil og musikk

Skarstein har en mastergrad i statsvitenskap, har studert russisk i Bergen, bodd i Murmansk og St. Petersburg. Da sjefen i en medarbeidersamtale for noen år siden spurte hva hennes store mål er, hadde hun svaret klart: Det er å bo og jobbe i Russland. Så ble hun ansvarlig for Ukraina i Sjømatrådet, før hun i år fikk jobben i Moskva.

Hun trives godt i Russlands hovedstad og er opptatt av å bruke de kulturelle tilbudene i byen.

- Man kommer lett i kontakt med folk. Det er en god atmosfære her. Mer lettlivet enn i St. Petersburg. Jeg pleier musikkhobbyer, og prøver å lære meg å kjøre bil i Moskva. Og så har jeg sprunget mye i Gorkij-parken (kanskje best kjent for nordmenn gjennom Scorpions-klassikeren Wind of Change). Vi bor rett ved, sier Skarstein.

Falt for kulturen

Hun flyttet til Moskva sammen med ektemannen Runar Rushfeldt Hanssen. Han lærer seg også russisk. Fiskeriutsendingen er en åremålsstilling på tre år, med opsjon på to nye år.

- Jeg blir iallfall her i tre år. Det er virkelig ikke grenser for hva du kan se her i Moskva. Jeg har også lyst til å reise rundt i Russland, sier Skarstein.

- Hva var det som gjorde at du ble interessert i Russland?

- Det var nysgjerrighet for landet og kulturen som gjorde at jeg begynte å studere russisk. Jeg hadde egentlig ingen stor plan for hva jeg skulle bruke det til. Oppveksten, med mange russere i Vadsø, og foreldre som var interesserte i Russland, spilte også inn, sier Skarstein.

Agurker og overraskelser

Hun sier Russland byr på mange interessante møter med nye mennesker. Huseieren, en mann på 80 år, har allerede blitt som en liten bestefar for ekteparet fra Nord-Norge.

- Han bor i en datsja (hytte) utenfor byen og dyrker agurker som han tar med seg inn til byen og gir til oss. Det er mange artige bekjentskaper man kan gjøre i Moskva, smiler Skarstein.

Nå lever hun drømmen. I Moskva.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få jobbe i Russland!

Kommentarer til denne saken