16 av medlemmene i programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja de neste fire årene. Bare AUF-leder Eskil Pedersen stemte mot.

Det melder NRK.

Helga Pedersen sier det ikke nødvendigvis betyr at de vil åpne opp for oljevirksomhet.

– Vi går inn for å innføre en konsekvensutredning av uåpnede havområdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Når utredningen foreligger vil vi ta stilling til om det skal åpnes for petroleumsvirksomhet, sier nestlederen i Ap til NRK.

Hun innrømmer imidlertid at de nå sender et kraftig signal om nettopp det.

– Det er åpenbart at når det er hentet inn mye kunnskap nå, så er kan mye brukes på nytt igjen i en konsekvensutredning, men vi skal ha en ansvarlig prosess, sier Pedersen.

Hvis Arbeiderpartiets landsmøte i april stemmer for programkomiteens forslag, vil det være enda et skudd for baugen for samarbeidet mellom regjeringspartiene Ap og SV.

– Dette handler om hvilken politikk vi i Ap skal gå til valg på. Så er det ikke noe nytt at de tre rødgrønne partiene har ulike standpunkt i petroleumspolitikken, men det har vi greid å finne løsninger på før, sier Helga Pedersen til NRK.