250.000 laks kvalt i merdene

FJORDEN FULL AV SILD: På dette ekkoloddet er silda avtegnet i brunt, grønt og gult. Hele fjorden, fra topp til bunn, er bokstavelig talt full av sild.

FJORDEN FULL AV SILD: På dette ekkoloddet er silda avtegnet i brunt, grønt og gult. Hele fjorden, fra topp til bunn, er bokstavelig talt full av sild. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Helt sykt. Jeg trodde ikke det var mulig, sier oppdretter.

DEL

Kolossale mengder sild fylte opp fjorden. Oksygen-mengden i havet falt dramatisk, og i neste øyblikk begynte oppdrettslaksen å dø.

Naturfenomen

- Jeg trodde ikke det var mulig, og har aldri verken hørt eller opplevd liknende, sier daglig Terje Hansen i Sjurelv Fiskeoppdrett i Kaldfjord på Kvaløya i Tromsø.

- Dette er et naturfenomen av de sjeldne.

På få timer kreperte 250.000 laks i merdene.

Kvalt av oksygenmangel

- Oksygenmetningen i havet gikk fra mellom 80 og 90 prosent til så vidt over 30 prosent. På ekkoloddet kunne vi over et område på seks kilometer se tett i tett med sild fra havbunnen og 70 meter opp til havoverflata.

For å unngå en miljøkatastrofe av uante dimensjoner ble det aksjonert umiddelbart.

- Vi leide inn flere båter som fikk i oppgave å pumpe opp den døde laksen. Fra mandag morgen til natt til onsdag denne uka jobbet vi på spreng for å få opp laksen, og å flytte laks som ikke var død til annen lokalitet i fjorden. På den måten klarte vi å berge over 200.000 laks, forteller Terje Hansen.

Hjalp til

- Det gikk greit å pumpe opp laksen. Vi har mannskap, utstyr og kompetanse, og hjalp selvsagt til når vi ble bedt om assistanse, sier skipper og reder Arvid Hansen i "Båragutt Pelagic".

Den voldsomme sildemengden overrasket også den erfarne fiskeren.

- Så mye sild på Kaldfjorden har det ikke vært siden 60-tallet.

De enorme mengdene lokket hval og spekkhuggere inn i fjorden.

Fjorden kokte

- På et tidspunkt talte vi over 100 hval og et betydelig antall spekkhuggere. Det kokte i fjorden, sier oppdretteren.

Han innser at store verdier har gått tapt.

- Hvor mye penger det er snakk om, har jeg ikke oversikt over. Heldigvis er vi godt forsikret, og er i god dialog med forsikringsselskapet.

Skal tilbake

Hansen er klar på at oppdrettsbedriften skal komme seg på beina igjen.

- Dette skal vi klare. Akkurat nå er jeg takknemlig for all hjelp vi fikk til å rydde opp og flytte laksen som ikke var død. Hadde fisken blitt liggende og råtne, ville resultatet blitt katastrofalt. Derfor var det helt avgjørende at vi fikk opp den døde fisken umiddelbart.

Artikkeltags