Gå til sidens hovedinnhold

Når krybba er tom

Det er tilgangen på korona-vaksiner som er hovedproblemet, ikke fordelingen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Det har brutt ut strid mellom ordførerne i Oslo og Molde om fordelingen av vaksiner. Oslo-ordfører Raymond Johansen (Ap) forlanger at Oslo prioriteres i smittekøen. Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) har spurt hvorfor Oslo skal premieres, når de ikke får kontroll på smitte som forplanter seg ut i landet. Johansen svarer med å anklage Dahl for et angrep på hele Oslos befolkning.

I et gammelt ordtak heter det at når krybba er tom, bites hestene. Men denne krangelen mellom ordførerne er en avsporing og leder oppmerksomheten bort fra en viktigere side ved vaksine-strategien. Hvis noen tjener på spetakkelet, må det være regjeringen, som har mislyktes med sitt aller viktigste oppdrag, å skaffe nok vaksiner. Konsekvensen er at befolkningen må møte bølge etter bølge med smitte uten beskyttelse. Det får store økonomiske og sosiale følger.

Vi ser hvordan flere land som heller ikke er medlemmer i EU, deriblant Storbritannia, har vaksinert langt flere enn oss. Britene har vaksinert 30 prosent av befolkningen, Israel 90 prosent.

Norge står også utenfor EU, og man skulle tro vår felles rikdom sørget for at Norge var i en bedre situasjon. Men der andre land utenfor EU inngikk egne avtaler med selskaper som Pfizer og AstraZeneca, valgte Norge å lene seg på EU-kommisjonen. Hva slags andre alternativer som er utforsket, får vi ikke vite. For helseminister Bent Høie nekter å være åpen om dialogen med produsentene.

Debatten om fordeling av et knapphetsgode bærer preg av moralsk posering, og har lite med politiske realiteter å gjøre. Å prioritere Oslo der mange sliter tungt ville tjent Norge godt, men da skulle det vært lagd en plan og en strategi fra starten når vaksinen kom til landet.

Å endre opplegget i en situasjon der smitten øker med muterte virus, er politisk krevende. Denne uka ser vi store smitteutbrudd i Bodø, Tromsø og Harstad. I sistnevnte by er 800 personer, hvorav 70 ansatte ved lokalsykehuset, satt i karantene. Sentrale samfunnsfunksjoner er rammet. Det er ikke sikkert folk i Harstad kommer til å gå stille i dørene dersom dosene til byen uteblir fordi de er omdirigert til Oslo.

Over to måneder etter at vaksineringen startet er det totale antallet som har fått 2. dose i Norge kun 149.000 mennesker, eller 1,9 prosent av befolkningen. Dersom Folkehelseinstituttet hadde gitt alt dette til Oslo, finnes det ingen garanti for at det ville nådd innvandrer-gruppene der smittespredningen er størst i hovedstaden.

Det er tilgangen på og fraværet av vaksiner som er hovedutfordringen, ikke fordelingen. Å spille opp konflikter mellom by og land i denne situasjonen, er unødvendig. Vi står i dette sammen, og må komme ut av det sammen. Nøkkelen er å få opp tempoet i tilgang på og godkjenning av vaksiner. Dette er regjeringens ansvar. Da er kjeklingen mellom ordførerne en distraksjon.

Kommentarer til denne saken