– Useriøse bilselgere sørfra er et stort problem, sier NAF-advokat Jørn Eikanger i Alta til NAFs eget magasin Motor.

Han er en av 35 advokater landet rundt som utgjør NAFs advokatnettverk. I samarbeid med NAF Advokat i Oslo bistår de NAF-medlemmene.

Nå går Eikanger ut og advarer mot fjernkjøp, spesielt usett.

Finn.no og andre annonsenettsteder har ført til at hele Norge er ett marked når vi kjøper og selger bruktbil og brukbiler fraktes fram og tilbake i stor skala med både Hurtigruten og på vogntog.

Problemer med fjernkjøp

Spesielt mange nordfra tar sjansen på å kjøpe bruktbil usett – bare basert på annonseteksten, bildene og selgerens forsikringer. Det er en stor risiko som de NAF-tilknyttede avdokatene helst ser at man unngår.

– Da blir bilselgerne kvitt det jeg nesten betrakter som vrak, sier Eikanger til Motor.

Også NAFs advokat Per Krokan i Tromsø har mange klienter som har fått problemer etter fjernkjøp av bruktbil.

– Det er viktig å be selger redegjøre skriftlig og uttømmende for feil og skader som han kjenner til på bilen før du signerer kjøpekontrakten. Sett også av ordentlig med tid til besiktigelse, råder Krokan.

På klagetoppen

Forbrukerrådet mottar årlig rundt 10.000 henvendelser om bruktbilkjøp. Salg av bruktbil har i mange år ligget på klagetoppen hos Forbrukerrådet, og utgjør drøyt 10 prosent av antallet henvendelser.

Pia Høst, leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, er enig med NAF-advokatene om at bruktbilkjøpere alltid bør undersøke bilen med egne øyne før kjøp.

– Husk at man som bilkjøper har undersøkelsesplikt. Dersom det viser seg å være feil på bilen man har kjøpt usett, stiller man mye svakere i en reklamasjonssak, sier Høst.