(MittLillestrøm)

– Det er ganske modig gjort å gå inn og hente ting to meter fra inngangsdøra, og rive eller dirke løs en skiboks. Det er spesielt, sier Espen Engen.

Han er en av flere beboere på Holt Vestvollen som den siste tiden har fått frastjålet eiendeler. Felles for alle tyveriene er at gjenstander har blitt stjålet fra hager eller rett utenfor boliger.

– Vi kom hjem fredag i forrige uke, etter en liten ferietur. Kort fortalt våknet vi dagen etterpå og så at skiboksen var borte. Den første tanken min var at den kunne ha falt av mens vi kjørte, men så kom jeg jo på at vi hadde pakket ut av skiboksen etter at vi kom hjem, sier Engen.

Bilen sto parkert rett utenfor huset da tyveriet skjedde, og skiboksen var fastmontert på bilen.

Engen har anmeldt saken til politiet, men har allerede fått vite at saken er henlagt.

Filmet

Samme natt som Engen sin skiboks ble stjålet, har en annen beboer i nabolaget fanget en ukjent mann på film. Filmen fra overvåkningskameraet viser at mannen lusker rundt og ser på eiendelene utenfor huset.

– Han så seg rundt i rundt 30 sekunder, før han gikk videre. Alt jeg hadde var fem sykler, og de var heldigvis godt låst fast i hverandre, sier beboeren, som ønsker å være anonym.

– Sprøtt

Aina Elisabeth Skaathun opplevde at kjærestens mobiltelefon, en Iphone 12, ble stjålet rett utenfor huset hennes 1. juli. Paret holder på å pusse opp boligen. Mens kjæresten bar materialer inn i huset, lå telefonen mellom bilen og inngangsdøra. Uten at han merket det, har noen klart å ta telefonen hans.

– Dette var på en vanlig hverdag, midt på høylys dag. Så noen må ha fulgt med når han snudde ryggen til og gikk inn i huset, og tatt telefonen. De må ha vært utrolig kjappe. Jeg synes det er sprøtt, og skjønner ikke at det er mulig, sier Skaathun.

Passer mer på

Hun forteller at de har spurt rundt omkring i nabolaget, men at ingen har sett noe. Sammen med mobilen lå også flere bankkort. Disse ble senere funnet i en postkasse lenger ned i gata.

– Hva tenker du om at det har skjedd flere tyverier i nabolaget den siste tiden?

– Jeg blir litt oppgitt, fordi jeg merker at jeg har begynt å passe mye mer på. Jeg har bodd her siden 2008. Det har alltid føltes veldig trygt. Jeg kan kun huske én gang siden 2008 at en nabo har fått frastjålet noe. Nå har jeg begynt å passe mer på å alltid låse døra, og alltid ta ting inn. Det er litt kjedelig, så jeg håper dette bare er forbipasserende, ser hun.

– Veldig kjedelig

Også Solveig Bjåland har opplevd tyveri i hagen sin. Natt til 19. juli har noen tatt myggmaskinen hennes til en verdi av 8000 kroner.

– Det er ikke akkurat så veldig morsomt, fordi vedkommende har vært helt inntil huset vårt, oppå terrassen. Her har personen tatt ut stikkontakten og tatt med seg myggmaskinen. Det er veldig kjedelig, sier hun.

Også Bjåland har anmeldt saken til politiet. Saken er blitt henlagt.

– Disse tyveriene har ikke gjort at jeg føler meg mer utrygg, men det er aldri noe moro når noe sånt skjer, sier hun.

Ukjent gjerningsmann

Bjørn Bratteng, seksjonsleder for etterforskning i Lillestrøm politistasjonsdistrikt, bekrefter at de to anmeldte tyveriene er henlagt.

– Begge er henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann. De stjålne gjenstandene er lagt inn i stjålet-register. Det betyr at dersom noen kommer over gjenstandene, kan de søke og få treff, sier Bratteng.

Overvåkningsvideoen er også levert til politiet.

– Det vi gjør når vi får inn slike tyverier, er å lagre all digital informasjon på saken, så det ligger der til evig tid. Da kan vi hente det fram senere, dersom det skulle dukke opp nye opplysninger, forteller Bratteng.

– Sikre gjenstander

– Er det en tyveribølge på Holt Vestvollen om dagen?

– Jeg kommer ikke over så mange tyverier når jeg søker i våre registre. Men det er ikke uvanlig at når det først skjer ett forhold, at det kan være flere forhold til. Når de først er ute, greier de gjerne å ta flere ting samtidig.

Han oppfordrer alle til å sikre ting som står ute.

– Oppfordringen til alle er å sikre gjenstander på en god måte. Myggmaskiner brukes selvfølgelig ute, men klarer man å ta den inn når den ikke er i bruk, er det å anbefale. Eventuelt kan man låse den fast. Det samme gjelder sykler. På sommeren har folk ofte mer ting stående ute, og hagemøbler, griller og myggmaskiner er typiske ting som blir tatt, sier Bratteng.

Skiboks-tyverier er det derimot mer sjeldent politiet hører om.

– Denne skiboksen ble stjålet fra taket på bilen, da den var fastmontert. Det er egentlig ganske sjeldent. Det er ikke bare gjort i en håndvending å nappe den av, og man må gjerne være to eller flere for å få den med seg. Så det er kjedelige greier, sier Bratteng.