- Jeg har besluttet å tre til side for å skape ro i fylkespartiet, se en sterkt preget Geir Are Winther da Troms Frps årsmøte i Tromsø startet på Saga hotell i Tromsø.

Det har i forkant av møtet vært mye uro innad i partiet og Berg Frp ville endre vedtektene til Troms Frp for å få kastet Geir Are Winther som leder.

- Jeg ønsker at partiet skal fokusere på politikk og ikke personkonflikter, og hvis jeg kan bidra til det ved å tre til side, er jeg villig til å gjøre det, sa Winther videre da han åpnet fylkesårsmøtet.

Det var et drama som utspilte seg i konferansesalen på Saga hotell lørdag formiddag. Teknisk trøbel førte til at møtestarten måtte utsettes. 13 minutter over 11 lukket en sortkledd Line Miriam Sandberg dørene til salen, og satte seg på bakerste benk. Stemningen i salen var lettere nervøs mens formaliteter og dagsorden ble avklart og klubbet.

 

Planer om kupp

Alle visste at dette kom til å bli et årsmøte utenom det vanlige. Den langvarige striden i Tromsøpartiet, har spredt seg til fylkespartiet. I forkant av møtet lørdag var det kjent at en fraksjon planla et kupp for å avsette Winther, som hadde ett år i igjen som leder av Fylkespartiet. Line Miriam Sandberg, på bakerste benk, var lansert som ny leder, dersom man skulle lykkes i å avsette Geir Are Winther, som startet årsmøtet på fremste benk.

I fjor høst havnet Winther i trøbbel i et forsøk på å rydde opp i de ødeleggende personkonfliktene i Tromsø FrP, en skogbrann som har rast i flere år og fått velgere til å forlate skuta. Fylkesstyret, med Winther i spissen, suspenderte Tromsøs gruppeleder Anni Skogman og nærmest tvang Jan Blomseth og Bjørn Gunnar Jørgensen til å skrive under på avtaler som gjorde dem politisk kastrerte. Det endte dårlig.

Sviende nederlag

Prosessen rundt dette ble av mange sett på som uryddig, og til slutt kom Frps sentralstyre på banen. De ga Anni Skogman fullt medhold og Frp-medlemskapet tilbake. Winther gikk på et sviende nederlag.

Kuppmakerne hadde planlagt å fremme et forslag om vedtektsendringer som ville gjøre det mulig å avsette Winther, som har ledet fylkespartiet i snart 10år. Fylkeslederen hadde imidlertid bestemt seg for å komme dem i forkjøpet da han gikk på talerstolen like før klokka 1130.

- Ingen er større enn partiet

- Vi kan ikke bruke tid på endeløse konflikter, og dersom man mener at jeg skaper konflikter skal ikke jeg stå i veien for løsninger som gavner partiet. Ingen er større enn partiet. Ingen er større enn saken, sa en gråtkvalt Winther før han annonserte at han trakk seg som leder, forlot talerstolen og satte seg med bøyd hode på første benk sammen med partiveteran John Karlsen. Karlsen og de 44 øvrige møtedeltakerne reiste seg og ga den avgåtte lederen stående applaus.

Møtet ble deretter avbrutt i 30 minutter, og valgkommiteen fikk beskjed om å tre sammen til ekstraordinært møte.