- Man skal ikke spøke med polart lavtrykk.

Det sier statsmeteorolog ved Værvarslinga i Tromsø, Eirin Walstad Ristesund.

Tirsdag kom det et farevarsel om polart lavtrykk på lillejulaften. Det kan føre til kraftige snøbyger og vind.

Tromsø slipper kanskje unna

Foreløpig er det litt usikkert på hvor nøyaktig lavtrykket vil treffe. Farevarselet er sendt ut til flere steder hvor det kan treffe.

- Det kan hende at det ikke blir veldig kraftig i Tromsø. Det er litt nordøstlige tendenser i vindretningen fra lille julaften til 1. juledag. Som oftest hender det at snøbygene går på yttersiden av kysten når det er slik, forklarer Ristesund.

Overgangen skjer allerede onsdag.

- Det vil skye mer til, og bli en overgang til snøbyger. Hvis man skal ut på ski på lillejulaften ville jeg sjekket værvarselet først. Med polart lavtrykk blir det raske overganger i været. Været kan virke kjempebra, men så endrer det seg plutselig på 30 minutter. På fjellet for eksempel kan det bli helt forferdelig, sier meteorologen.

Værvarslinga ønsker å varsle trafikken på lillejulaften med varselet.

- Man kan se på det som et varsku til juletrafikken. Med kraftige snøbyger og vind kan det bli tøffe forhold å kjøre bil i. Men nå får man seg en hvit jul så det holder. Vi må forberede oss på en hvit og vindfull jul, men det er kanskje ikke helt uvelkomment.

Polart lavtrykk

Et polart lavtrykk er rett og slett et lite lavtrykk som danner seg når det er kaldt over havet, slik det er nå.

- Vi har overgang fra nordavind med kald vind fra Sibir. I den kaldluften dannes det seg et polart lavtrykk med kraftig vind og snøbyger. Det kan føre til kuling og liten storm på kysten. Men det knyttes stor usikkerhet til varselet, og vi vil gi ut en oppdatering onsdag, avslutter Ristesund.