Nå er «Lance» fast i isen

INNEFROSSET: Forskningsfartøyet «Lance» er nå på plass i siødet i Arktis, innefrosset på vel 83 grader nord og nesten 24 grader øst. Forskerne om bord er nå i ferd med å etablere forskningscampen som skal drive med isen de neste månedene. Foto: Norsk Polarinstitutt

INNEFROSSET: Forskningsfartøyet «Lance» er nå på plass i siødet i Arktis, innefrosset på vel 83 grader nord og nesten 24 grader øst. Forskerne om bord er nå i ferd med å etablere forskningscampen som skal drive med isen de neste månedene. Foto: Norsk Polarinstitutt

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Forskningsfartøyet «Lance» er nå på plass i Arktis og har latt seg fryse inn i isen. Ei drøy uke etter avgangen fra Tromsø er 25 forskere fra et titalls nasjoner i ferd med å etablere forskningscampen og starte innsamlingen av data.

– Så langt har stort sett alt gått etter planen. Det eneste er at vi ikke kom så langt nord som vi hadde håper på før vi fryser oss inn i isen, sier prosjekt- og toktleder Harald Steen fra Norsk Polarinstitutt.

«Lance» lot seg fryse inn i isen på vel 83 grader nord og nesten 24 grader øst, mens målet var å komme til vel 84 grader norsk og 25 grader øst.

Etablerer seg

Da Nordlys snakket med Steen torsdag var man i full gang med å etablere forskningscampen ute på isen.

– Vi har nå folk ute på isen for å sjekke isen og forholdene. Det må gjøres grundig slik at vi har best mulig sikkerhet for arbeidet som skal gjøres. Det er viktig å få kartlagt området rundt «Lance» på en skikkelig måte og dermed finne det beste stedet for campen, forteller Steen og regner med at man kan starte innsamlingen av data for fullt i løpet av et par dager.

– Da bør alt være på plass. Alle forskerne om bord er ivrige etter å komme i gang med jobben. Dette blir både interessant og spennende.

– Hva med værforholdene så langt nord?

– Bortsett fra at det er bekmørkt døgnet rundt, er det fine forhold. Rundt 15 minusgrader, nesten vindstille og lette snøbyger akkurat nå, sier Harald Steen.

Fin tur nordover

Skipper Olav Iversen på «Lance» forteller at turen fra Tromsø og nordover har gått veldig fint.

– Turen inn i isen tok riktignok litt lenger tid enn forventet. Det var mye tung is, og en god del snø på toppen, sier Iversen. Og legger til at hjelpen de har fått fra kystvaktfartøyet «KV Svalbard» nordover i isen har vært helt avgjørende. I tillegg til å hjelpe «Lance» nordover har «KV Svalbard» også gjort deler av jobben med å sette ut bøyer for innsamling av data. Disse skal settes ut i en radius på 20 km rundt «Lance».

– «KV Svalbard» har brøytet vei for oss gjennom isen og dermed sørget for at alt har gått fint, sier Iversen.

«KV Svalbard» har nå lagt turen sørover igjen etter å ha fullført sin del av jobben. Dermed er «Lance», mannskapet på to og vel 25 forskere overlatt til seg selv – innfrosset i isødet.

LES MER: Historisk forkningstokt i Arktis

Et halvt år i isen

 Dermed venter seks måneder innefrosset i isen for «Lance», fordelt på to perioder. Nå skal man la seg drive vestover og sørover med isen, og ved påsketider regner man å være ute i åpent farvann. Da kommer nye forskere om bord. Og man gjentar samme rute en gang til.

Det er et historisk forskningstokt som nå er i gang. For første gang lar et forskningsfartøy seg fryste fast i isen i Arktis med et betydelig antall forskere om bord. I løpet av de neste seks månedene håper man å samle inn unike data for å kunne forbedre dagens klimamodeller.

– Dette er en helt ny måte å samle inn klimadata på. Å være midt i «fatet» vil gi oss en unik mulighet til å få best mulig informasjon og kunnskap, sier Harald Steen.

Kommentarer til denne saken